Soudním znalcům přibude peněz i odpovědnosti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Jan Kněžínek
Milan Kubek
3
Fotogalerie

Sněmovna schválila v závěrečném čtení nový zákon o soudních znalcích a znaleckých ústavech, který by měl zajistit kvalitnější posudky i větší odpovědnost jejich autorů. Zákon má nahradit zastaralou normu z roku 1967, která podle kritiků neodráží fakt, že po změně režimu není hlavním zadavatelem posudků stát, ale soukromé subjekty. Zákon nyní projedná Senát.

Tuzemských znalců rok od roku ubývá, příčinou bývá hlavně nedostatečná odměna za vypracování posudku. To by se mělo s novým zákonem změnit. Ze současných 100 až 350 korun za hodinu práce by se měla sazba zvýšit až na 500 až 700 korun. Zároveň poslanci zpřísnili nároky na kvalitu podaných posudků, kterých je vypracováno ročně několik set tisíc.

Zákon také zvyšuje sankce. Za nejvážnější pochybení hrozí znalcům a znaleckým, často soukromým ústavům až půlmilionová pokuta. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO) považuje tresty za adekvátní. „Bavíme se mnohdy o právnických osobách, které mají stomilionové obraty,“ řekl Kněžínek s tím, že u fyzických osob se počítá s tím, že se přihlédne k jejich majetkovým poměrům.

Nová pravidla také počítají s tím, že část pravomocí přejde pod ministerstvo spravedlnosti, které bude nově rozhodovat o jmenování nových znalců. Ti budou muset složit vstupní zkoušku, kde prokážou svou kvalifikaci a praxi. Odbornost znalců by měly mimo jiné garantovat příslušné profesní komory.

Komora soudních znalců ČR předlohu kritizuje, podle jejího předsedy Vladimíra Váchy není například vhodné, aby se posílilo postavení ministerstva spravedlnosti. „Právně orientované ministerstvo se může vymezovat jen u dosavadních právních profesí v rezortu, jako je advokátní činnost, exekutoři, insolvenční správci a notáři, nikoli u vědně a technicko-ekonomicky laděné znalecké činnosti,“ uvedl Vácha s tím, že řada znalců může odejít. „A s nimi odejde i řada obtížně přenosných zkušeností,“ doplnil.

Česká lékařská komora, která má dlouhodobě výhrady ke znalecké činnosti ve zdravotnictví, naopak zákon vítá a kvituje především vyšší odpovědnost znalců. „Důležité je, že zákon výslovně stanoví, že znalec může vystavovat znalecké posudky pouze v odvětví a oboru, pro který je kvalifikován,“ uvedl předseda Lékařské komory Milan Kubek.

Lepší ohodnocení znalců vítá Česká advokátní komora. „Nová právní úprava musí posílit odpovědnost znalecké profese ruku v ruce s adekvátním odměňováním za jejich činnost,“ uvedla mluvčí advokátů Iva Chaloupková. „Vzhledem k tomu, že na znaleckých posudcích záleží významné zásahy do osobní i majetkové sféry účastníků řízení, a vzhledem k tomu, jaká je odpovědnost znalců za vadné posudky, je nezbytné, aby stát zajistil těmto osobám dostatečnou odměnu za jejich práci,“ dodala Chaloupková.

Soudní znalci v Česku

8554 znalců v současnosti eviduje ministerstvo spravedlnosti. Jejich počet klesl o jednu pětinu za posledních 10 let. 

179 je v současné době státních znaleckých ústavů. Dvě pětiny jich ubyly za poslední dekádu.

Znalci pokrývají 50 různých oborů. Nejvíce znalců se věnuje ekonomice, stavebnictví a zdravotnictví. Nejméně znalců se zabývá obory jaderná fyzika, keramika nebo hutnictví.