Summit SingularityU na Žofíně odstartoval, závěr prvního dne patřil blockchainu

konference SingularityU Czech Summit

konference SingularityU Czech Summit Zdroj: E15

Usingularity
Generální ředitel a zakladatel společnosti Alza Aleš Zavoral
SingularityU Czech Summit
SingularityU Czech Summit
Palác Žofín, ilustrační foto
6
Fotogalerie

V Praze probíhá dvoudenní konference SingularityU Czech Summit, která se věnuje dopadu moderních technologií ve všech sférách života. Deník E15 je partnerem akce. Konference vznikla z iniciativy někdejšího šéfa a akcionáře Škody Transportation Tomáše Krska, známého advokáta Radka Pokorného, spolumajitele investiční banky Wood & Co. Jana Sýkory a někdejšího spolumajitele Penty Martina Kúšika. Samostatná část programu je věnována inovacím ve finančnictví a bankovnictví, kde se do centra pozornosti dostává technologie blockchainu.

Na summitu nechybí představení novinek a trendů, které v posledních měsících budí značnou pozornost. Příkladem je technologie blockchainu, jejímž průkopníkem je kryptoměna bitcoin. Nathana Sharmaová z kalifornského think tanku Singularity University ovšem zmínila několik dalších možných využití této decentralizované databáze, kterou namísto centrální autority spravuje síť počítačů rozmístěných po celém světě. Její výhodou je, že jediná entita nedokáže manipulovat s údaji v databázi, aniž by změny neodsouhlasily všechny ostatní.

Blockchain tak nachází využití například v distribuci potravin v uprchlických táborech v Sýrii, kdy směnu přes potravinové známky, s nimiž lze různými způsoby „kšeftovat“, nahrazuje prosté naskenování rohovek příjemců pomoci.

Sharmaová připomněla také čerstvou spolupráci přepravní společnosti Maersk s technologickou IBM na sledování a dokumentaci jednotlivých zakázek. „Cílem je snížit cenu dovozu avokáda z Keni do Rotterdamu. Téměř třetinu z ní totiž tvoří administrativní náklady. Pomocí blockchainu ale můžeme snadno vědět, že příslušnou dokumentaci podepíší v příslušném čase konkrétní lidé,“ dodala odbornice na právní aspekty technologických inovací.

S potenciálním rozmachem blockchainu by ale neměly zůstat ve stínu ani samotné kryptoměny. „Tyto virtuální měny už nezmizí, vývoj nezvrátíme,“ říká analytik a propagátor digitálních platebních technologií Frank Schwab a připomíná, že kryptovaluty mají pořád obrovský prostor k růstu. Nyní tvoří méně než půl procenta hodnoty světové peněžní zásoby, dodal Schwab. "Férová cena" jednoho bitcoinu tak v tomto kontextu údajně přesahuje 430 tisíc dolarů.

Podobná slova mohou k využití blockchainu inspirovat řadu dalších expertů a podnikatelů, stejně tak podnítit v prostorech paláce Žofín podnětnou debatu. Mezi řečníky je například počítačový expert Ramez Naam z Microsoftu, který vedl týmy vyvíjející ikonické aplikace společnosti jako emailový klient Outlook, internetový prohlížeč Explorer nebo vyhledávač Bing.

Podle inženýra a zakladatele Singularity University Petra Diamandise je ale klíčové si v první řadě uvědomit, že hranice po celém světě se pomalu rozptylují. To by si měli uvědomit jak vrcholní politici, tak podniky. "Podnikatel v České republice má stejné nástroje a technologie jako ten v Silicon Valley a kdekoliv jinde. Dobrým příkladem je například Estonsko," uvedl (Estonsko v posledních letech prošlo širokou digitalizaci, pozn. red.).

Ramez Naam se dotkl i energetického průmyslu. Na ten je podle něj potřeba se dívat nejen ekonomicky, ale také optikou morálky. Na světě je totiž stále 1,3 milionu lidí, kteří nemají přístup k elektřině. Součástí problému je i nešetrné lidské chování, které ovlivňuje fungování planety. „Rok 2016 byl nejteplejším rokem v historii, rok 2017 druhým nejteplejším,“ varuje.

Střípky naděje vidí v nových technologiích, které budou nadále zlevňovat. Některé větrné offshore elektrárny už v Německu dokonce nepoužívají žádné dotace, což je podle něj zásadní zlom.

Ještě razantnějšího poklesu cen se dočkaly solární panely, které od roku 1977 zlevnily 250 krát. „Nejenže budeme mít čistou energii, díky procesu učení a úsporám z rozsahu bude čistá energie nejlevnějším zdrojem elektřiny na každém kontinentě,“ je přesvědčen Naam, který připomněl, že důležitou roli bude hrát také pokrok v bateriových systémech. 

Zajímavá jména nicméně nechybí ani mezi hosty. Akce se účastní spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva, většinový majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský nebo bývalý generální ředitel O2 Tomáš Budník. Mezi nahlášenými hosty byl i šéf společnosti Alza Aleš Zavoral.