Tržby ve službách poprvé od covidu vzrostly. Lépe je na tom už i cestovní ruch

Cestovní ruch se obnovuje.

Cestovní ruch se obnovuje. Zdroj: Profimedia.cz

Cestovní ruch se pomalu obnovuje.
2
Fotogalerie

Poprvé od konce roku 2019 vzrostly tržby ve službách. Ve druhém čtvrtletí vzrostly meziročně bez očištění o 14,8 procenta. Nejlépe jsou na tom služby spojené s cestovním ruchem, což je dáno loňským výrazným propadem jejich tržeb kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19. Například letecké dopravě podle Českého statistického úřadu tržby vzrostly na více než dvojnásobek. V hotelech se zase v druhém kvartálu tohoto roku ubytovalo o 51 procent více lidí než loni. Návštěvnost ale stále není srovnatelná s rokem 2019.

"Čtvrtletní tržby ve službách vzrostly poprvé od konce roku 2019. Vysoká tempa růstu v odvětvích spojených s cestovním ruchem jsou důsledkem výrazných propadů v loňském roce," uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková. Vedle letecké dopravy výrazný meziroční nárůst tržeb zaznamenalo ubytování, kde se tržby zvýšily téměř o třetinu. Tržby cestovních kanceláří byly v porovnání s loňským druhým čtvrtletím více než pětinásobné.

Po očištění o kalendářní vlivy byly tržby ve službách meziročně vyšší o 13,8 procenta, mezičtvrtletně reálně vzrostly o 3,4 procenta.

Návštěvnost se po pěti čtvrtletích dostala do kladných čísel

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se ve druhém kvartálu letošního roku ubytovalo 1,6 milionu hostů, meziročně o 51,3 procenta více. Strávili v nich 4,2 milionu nocí, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 56,1 procenta. Návštěvnost se po pěti čtvrtletích dostala do kladných čísel. Ve srovnání s rokem 2019, tedy dobou před pandemií koronaviru, ale stále nedosahuje ani třetiny objemu návštěv. 

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních se od dubna do června meziročně zvýšil ve všech krajích. Nejvíce v Praze, a to o 90 procent a Karlovarském kraji, kde byl nárůst o 72 procent.

Nejvíce hostů přijelo ve druhém čtvrtletí z Německa, statistici hlásí 57 tisíc příjezdů. Oproti minulému roku se jejich počet zvýšil o 14, 5 procenta. Za německými turisty se v počtu příjezdů umístili slovenští cestovatelé. Poláci obsadili na pomyslném žebříčku návštěvnosti třetí příčku.

Video placeholde
Prázdniny v ČR: Kam vyrazit, když trávíte volno v jižních Čechách? • Videohub

Do ubytovacích provozů ve druhém kvartálu přijelo i o 47,4 procenta více domácích turistů, počet zahraničních cestovatelů se meziročně zvýšil o 79,1 procenta. Nejvíce lidé jezdili do hotelů, kde se jich ubytovalo 906 tisíc, ve srovnání s loňskem o 64,1 procenta více. V penzionech se ubytovalo meziročně o 52,4 procenta více lidí, kempy navštívilo o 30,3 procenta turistů více.

Vyšší návštěvnost zaznamenala také lázeňská zařízení. Ubytovalo se v nich 93 tisíc lidí, o 68,7 procenta více než loni od dubna do června. Počet přenocování se v nich zvýšil o 54,1 procenta. Češi přijížděli ve druhém kvartálu do lázní častěji než cizinci, devět z deseti ubytovaných lázeňských hostů byli domácí turisté. Jejich průměrný pobyt trval deset nocí.