Unikat daním v digitálním světě bude těžší. Stát získá data o příjmech uživatelů

Zákon se dotkne řidičů Uberu, Boltu a dalších firem.

Zákon se dotkne řidičů Uberu, Boltu a dalších firem. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ubytovatelé, řidiči i prodejci zboží na internetu budou pod větším dohledem. Platformy jako Airbnb, Uber či Vinted budou muset od příštího roku sdílet státu informace o uživatelích a jejich příjmech. Unijní země toho chtějí dosáhnout prostřednictvím směrnice, která zavádí přeshraniční sdílení těchto dat, což má zlepšit vybírání daní i vymáhání pohledávek. Českou transpozici směrnice ve středu projednala vláda Petra Fialy (ODS).

Nová povinnost má postihnout zejména nadnárodní digitální platformy, které působí ve více členských státech současně. „Navržená právní úprava vychází z toho, že digitalizace ekonomiky v posledních letech rychle roste,“ píše ministerstvo financí v odůvodnění.

„Orgány daňové správy členských států Evropské unie nemají zpravidla dostatečné informace k tomu, aby mohly správně vyměřit daň z obchodních činností prováděných prostřednictvím digitálních platforem,“ stojí v odůvodnění. Zákon připravil rezort ještě pod vedením exministryně Aleny Schillerové (ANO), podle níž získávají obchodníci na digitálních platformách nad tradičními podniky neospravedlnitelnou výhodu.

Zákon rozlišuje čtyři kagetorie platforem, jichž se má nová povinnost týkat – nemovitosti, osobní služby, prodej zboží mezi lidmi a zprostředkování sdílených dopravních prostředků. Speciálně u nemovitostí má platit povinnost sdělovat adresu a počet dní, po něž byly nemovitosti prostřednictvím digitální platformy pronajaty.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?Zákon se dotkne řidičů Uberu, Boltu a dalších firem.Zákon se dotkne řidičů Uberu, Boltu a dalších firem.|E15 Michaela Szkanderová

Státy EU si budou informace sdílet a společně mohou provádět i daňové kontroly. Platformám, které odmítnout spolupracovat, hrozí pokuta do 1,5 milionu korun, a dokonce zákaz činnosti.

Povinnost se nebude týkat státních a veřejnoprávních subjektů, firem na burze, hotelů či malých prodejců, kteří ročně nevydělají více než padesát tisíc korun. Zákon, který má vejít v účinnost příští rok, se nedotýká ani zákazníků těchto služeb.

Zprostředkovatelé sdíleného ubytování Airbnb a Booking se k problematice nechtějí příliš vyjadřovat. Městský soud v Praze loni na podzim rozhodl, že krátkodobé pronajímání je podnikatelskou činností v ubytovacích službách, která se musí adekvátně danit. Minulá vláda prosadila také zákon, podle něhož mají ubytovací platformy na žádost živnostenského úřadu údaje předat.

Přepravní společnost Uber směrnici předběhla. „Uber již v roce 2018 dobrovolně podepsal dohodu s ministerstvem financí, v níž jsme se zavázali ke sdílení dat a výměně informací s českými úřady tak, aby měly o příjmech řidičů využívajících aplikaci Uber lepší přehled,“ sdělil provozní manažer společnosti pro Českou republiku Štěpán Šindelář.

Zákon se dotkne i obchodního portálu Vinted, jehož prostřednictvím si mohou lidé navzájem prodávat oblečení. „Jak uvádí směrnice, povinnost se nedotkne uživatelů Vinted, kteří prodají méně než třicet kusů zboží ročně a za méně než dva tisíce eur, tedy zhruba 50 tisíc korun,“ upozornila mluvčí litevské společnosti Lilly Bernsová.