Úřady začaly testovat. Samotesty zdražují, v odběrových centrech docházejí termíny

Testování na koronavirus se týká firem i úřadů s více než 50 pracovníky.

Testování na koronavirus se týká firem i úřadů s více než 50 pracovníky. Zdroj: Foto: ČTK/M. Krumphanzl, K. Šulová, V. Šálek, ara

Testování na koronavirus začalo už minulý týden ve firmách.
S testováním dlouhodobě pomáhá armáda, hasiči a další.
K testování se využívají antigenní testy.
4
Fotogalerie

Půl milionu zaměstnanců státních úřadů a podniků, obcí a krajů, hasičů, vojáků či policistů se musí od středy pravidelně testovat na onemocnění COVID-19. Na přípravu měli od pátečního rozhodnutí vlády jen pár dní. Byť některým z nich vláda přislíbila miliony testů, které byly původně koupené do škol, většina úřadů hledá raději i jiné způsoby. Samosprávy nárok na testy od státu nemají a některé své náklady odhadují i na miliony korun.

Ostravský magistrát testoval část ze svých 900 zaměstnanců už od začátku roku a pro tyto účely nakoupil 1400 samotestů. „Rada města rozhodla v úterý o nákupu dalších tří tisíc samotestů pro potřeby jak magistrátu, tak městských obvodů. Jeden test vyšel na 130 korun,“ řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Stát dotuje testy šedesáti korunami za kus, kvůli zvýšené poptávce jsou však ceny nyní násobně vyšší. „Lze předpokládat, že toto množství nebude dlouhodobě stačit a náklady spojené s povinností testovat budou v řádu milionů korun,“ dodala Vojkovská, podle které vláda poskytla příliš málo času na nakoupení testů v takovém objemu.

Odběry na úřadech

Praha a Brno se rozhodly kvůli zvyšující se ceně samotestů i přeplněným odběrovým centrům na testování jít jinak. Nasmlouvaly si firmy, které přijdou testovat přímo na úřady. Například pražský magistrát s 2300 úředníky systém připravuje již několik týdnů. „Využívat budeme tři společnosti poskytující antigenní testování. Detaily budeme finalizovat tento týden,“ řekl za magistrát mluvčí Vít Hofman. Městské části i firmy si podle něj musejí testování zajistit samy.

Brněnský magistrát testuje svých 1400 zaměstnanců ve spolupráci se společností Podané ruce. „Testy jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, magistrátu tak nevznikají žádné náklady, protože se testuje v prostorách úřadu,“ řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek, podle kterého by do systému měly být výhledově zapojené i radnice městských částí.

Podobně hovoří vedení Středočeského kraje, tamní úřad zaměstnává kolem 700 lidí. Samotesty se podle něho nevyplatí.  „Cenové rozpětí podle našeho průzkumu trhu se u jedné sady pohybovalo od 80 po 250 korun. V našem případě by se jednalo řádově o tisíce sad,“ řekl ředitel krajského úřadu pro sekci řízení úřadu a samosprávy Vítězslav Kaliba s tím, že kraj raději zvolil variantu antigenního testování odborníky v budovách úřadu. Stejnou strategii zvolilo i vedení Plzeňského kraje.

Čekání na státní samotesty

Hasiči, kterých je v republice přes jedenáct tisíc, se naproti tomu rozhodli jít cestou samotestů. „Není v našich silách zajistit plošné testování jinak než samotesty. Ačkoli máme v našich řadách kolegy s odborným zdravotnickým vzděláním, ti ve většině případů pomáhají ve zdravotnictví a v sociálních službách. Pokud bychom je stáhli pro vlastní potřebu, ještě více oslabíme zdravotnictví,“ řekl mluvčí hasičů Rudolf Kramář, podle kterého testy přislíbila poskytnout i vláda.

Hasiči se pravidelně testují už půl roku, ale ne plošně. „I díky tomu se nám daří držet nákazu ještě poměrně nízko, byť čísla i v našem sboru pomalu narůstají,“ řekl Kramář.

Samotesty budou používat také státní zástupci. „Nejvyšší státní zastupitelství nakoupilo pro své zaměstnance sady samotestů pro prvotní období, na další období nám byl avizován příděl od státu,“ řekl mluvčí zastupitelství Petr Malý. Pravidelně testovat se má 1250 státních zástupců a 1450 dalších zaměstnanců.

Testování ve státní správě

Každý týden se musejí od středy testovat zaměstnanci úřadů, podniků či radnic s více než 50 pracovníky. Doplňují tak zaměstnance firem s více než 50 pracovníky, které povinně testují od minulého týdne.

Stát má ve svých skladech asi 3,5 milionu samotestů původně nakoupených pro školy, zhruba milion by jich měl být uvolněn právě pro státní správu.

S testy od státu počítá i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má 1600 zaměstnanců. „Předpokládáme, že budeme používat centrálně distribuované samotestovací sady a využívat nasmlouvané lékaře. Pouze v nezbytných případech, kdy by to v některých regionech nebylo jinak možné, tak i testování v testovacích centrech,“ upřesnila mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Systém samotestování nyní spouští také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Jen menšina úřadů pak zvažuje posílání pracovníků do běžných odběrových center pro veřejnost. Jejich kapacity jsou totiž kvůli plošnému testování ve firmách na řadě míst zcela naplněné na několik týdnů dopředu. S touto variantou počítá například úřad práce s 12 tisíci zaměstnanci, který v současnosti zkouší rezervovat termíny odběru pro své pracovníky.