VIDEO: Dopravní podnik ukázal podobu nové lanovky z Podbaby do Bohnic

Vizualizace lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic.

Vizualizace lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic. Zdroj: William Matthews Associates

Vizualizace lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic.
Vizualizace lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic.
Vizualizace lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic.
Vizualizace lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic.
5
Fotogalerie

Z Podbaby do Bohnic jen za sedm minut. Pražský dopravní podnik zveřejnil první video, které ukazuje, jak by mohla vypadat budoucí lanovka z pražské Podbaby přes Vltavu do Troji k zoologické zahradě, odkud bude pokračovat strmě nahoru do Bohnic. Stavět by se mohlo začít za dva roky, dráha by měla být spuštěna v roce 2027.

Video vzniklo ve spolupráci s londýnským studiem William Matthews Associates. Jde o spojení skutečných záběrů z dronů a vizualizací stanic a pěti pylonů, které vycházejí z vítězného architektonického návrhu. Podoba sedmnácti gondol neboli kabin se ještě bude upřesňovat.

Lanovka má výrazně zkrátit přepravu mezi Prahou 6 a Prahou 8, nabídne tak alternativu například studentům univerzit v Dejvicích a Suchdole, kteří bydlí na sídlišti v Bohnicích, zároveň nabídne další variantu cesty do zoologické zahrady k vytíženým silnicím v Troji. „Lanovka nabídne přímé dopravní propojení hustě zalidněných oblastí Bohnic a Dejvic, ulehčí přestupním uzlům v centru města a výrazně ušetří čas cestujícím,“ uvádí dopravní podnik.

Video placeholde
Jak bude vypadat plánovaná lanovka Podbaba – Troja – Bohnice? • Dopravní podnik hl. m. Prahy

Město zdůrazňuje, že na konečných stanicích bude zajištěn pohodlný přestup na další hromadnou dopravu. Na spodní stanici v Podbabě budou moci lidé přesednout na vlak, tramvaje nebo autobusy, které je mohou svézt na stanici metra Dejvická. Prostřední stanice, kde budou mít kabiny své depo, se bude nacházet u nově vybudovaného vstupu do zoologické zahrady. Horní stanice bude nedaleko obchodního domu Krakov v Bohnicích, kde bude přestup na tramvaje a autobusy, které mohou cestující přepravit na metro Kobylisy.

Lanovka má být schopna za hodinu přepravit až 2300 lidí. Stavba má být schopná odolat i vysokohorskému větru. V případě nouze bude ale připravena evakuační kabina, která zvládne po třetím laně dojet k zaseklým pasažérům.

Pražští zastupitelé schválili v září změnu územního plánu, která výstavbu lanovky umožní. Projekt je nyní v procesu EIA, která posuzuje vliv stavby na životní prostředí. Odhad nákladů na výstavbu dvoukilometrové lanové dráhy jsou podle dřívějších informací dvě miliardy korun.

Zástupcům Prahy 6 se záměr nelíbí, návrh podle nich neřeší vytvoření záchytného parkoviště u spodní stanice lanovky. Městská část preferuje tramvajové spojení s Bohnicemi. To magistrát plánuje také. Jde ale o výrazně nákladnější projekt, neboť bude potřeba postavit nový tramvajový most přes Vltavu a prorazit tunel ve skalách do Bohnic. Náklady na tramvajovou trať se odhadují na 6,5 miliardy korun, stavba trvající čtyři roky by mohla začít v roce 2030.