Vláda chce zabránit extremistům ve vstupu do řad obecních strážníků

Městská policie (Ilustrační foto)

Městská policie (Ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Podmínky pro spolehlivost a bezúhonnost městských strážníků se zřejmě zpřísní. Vláda podpořila na svém úterním jednání návrh zákona o obecní policii, která mimo jiné dopadne na strážníky, kteří se ve svém volném čase pravidelně účastní extremistických akcí. Předlohu, kterou musí ještě projednat obě komory parlamentu, podepsali poslanci napříč stranami i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Úmyslná účast na extremistických akcích nebo zapojení do uskupení, která hlásají národností, náboženskou nebo rasovou nenávist, by podle poslaneckého návrhu měly vést ke ztrátě spolehlivosti strážníka. Spolehlivost a bezúhonnost jsou přitom základními podmínkami pro práci u obecní policie.

Podle poslanců nicméně není extremismus v řadách policie rozšířeným fenoménem. „V současnosti je známo několik spíše výjimečných případů, kdy se osoba zaměstnaná jako strážník účastní činnosti a akcí organizovaných krajně pravicovými organizacemi,“ uvedli v důvodové zprávě.

Zprávy o extremismu od ministerstva vnitra za poslední dekádu ukazují klesající trend, ohledně extremismu jsou každoročně vyšetřovány nižší jednotky policistů. Spolehlivost by podle návrhu ztratili i strážníci nebo uchazeči o tento post, kteří v minulosti řídili pod vlivem alkoholu nebo drog.

Městská policie v Praze novelu vítá. „V současné době totiž obce nemají účinný nástroj, jak zamezit přijetí těchto osob do pracovního poměru k obecní či městské policii,“ řekla policejní mluvčí Irena Seifertová.

Obce si podle Seifertové budou moci tyto informace o uchazečích ověřit, nově dostanou také možnost získat opis z rejstříku trestů. Opis na rozdíl od výpisu ukazuje všechny spáchané činy, i ty, které byly po čase z výpisu smazané, aby měl daný člověk po odpykání trestu lepší možnost se začlenit zpět do společnosti.

Kromě toho chce návrh obecním policistům zakázat nošení soukromé pistole ve službě, pracovat pro více obcí nebo nasazovat takzvané botičky na vozidla hasičů, což zákon v současnosti paradoxně umožňuje. Návrh řadu policejních pravomocí také zpřesňuje, například v případě možnosti identifikace lidí nebo kontroly řidičů pod vlivem.

Zákon by výslovně uváděl, že strážníci mohou vyžadovat dechovou zkoušku a odběr slin nebo potu, případně odborné lékařské vyšetření, pokud mají podezření, že osoba je pod vlivem alkoholu nebo jiné drogy.