Vládní dluh je nejvyšší za posledních 20 let, míra zadlužení se blíží 40 procentům HDP

Alena Schillerová, ministryně financí

Alena Schillerová, ministryně financí Zdroj: ČTK

Vládní dluh v Česku stoupl ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 447 miliard korun na 2,2635 bilionu, což je nejvíce za posledních 20 let. Míra zadlužení vzrostla oproti loňsku z 32,60 procenta hrubého domácího produktu na 39,92 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Hospodaření sektoru vládních institucí se letos ve druhém čtvrtletí propadlo do schodku 100,4 miliardy, což představovalo 7,50 procenta HDP. Loni ve druhém čtvrtletí bylo hospodaření vládních institucí v přebytku 25,8 miliardy.

Příjmy sektoru vládních institucí klesly o 7,2 procenta, výdaje naopak o 14 procent vzrostly. 

Vláda už v březnu, kdy se objevily v Česku první případy nákazy koronavirem, začala přijímat preventivní opatření, která omezila ekonomickou aktivitu. Bylo například omezeno cestování a uzavřeny některé obchody či provozovny služeb. Současně stát poskytl firmám i občanům postiženým opatřeními různé kompenzace. To všechno mělo podle statistiků významný dopad na příjmy a výdaje vládních institucí.

„Zmíněná opatření na výdajové straně ovlivnila zejména růst dotací na produkci (především program podpory zaměstnanosti Antivirus), mezispotřeby (nákup zdravotnického materiálu), výdajových kapitálových transferů (například přímá podpora osob samostatně výdělečně činných, společností s ručením omezeným a další), růst sociálních dávek (vyšší ošetřovné), placených sociálních příspěvků (zvýšení plateb za státní pojištěnce),“ sdělil ČSÚ. „Naopak k poklesu došlo na příjmové straně zejména kvůli sníženým výnosům z daní a sociálních příspěvků.“

Podle hlavního ekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka by bylo vhodné, aby vládní instituce v nynější situaci spustily úsporná opatření. „Jje alarmující, jak rychle se začíná rozvracet hospodaření veřejného sektoru,„ řekl.