Z Unie přiteklo nečekaně málo peněz, finance utáhly výdaje v rozpočtu

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CTK

Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem snížilo v návrhu státního rozpočtu na příští rok celkové výdaje a příjmy o 15,4 miliardy korun. Důvodem poklesu je především zpřesnění příjmů z rozpočtu Evropské unie a dalších finančních mechanismů. Ty by totiž měly být proti červnovému návrhu o 18,2 miliardy korun nižší. Plánovaný schodek rozpočtu zůstal na 60 miliardách korun.

Vláda začne o rozpočtu debatovat v pondělí 12. září, do konce měsíce jej musí schválit a poslat do Poslanecké sněmovny. Do nového návrhu se promítly podle předkládací zprávy k rozpočtu aktualizované příjmy z EU a finančních mechanismů, které by proti červnovému materiálu měly být o více než 18 miliard nižší. Vyplývá to z aktuálního návrhu na internetových stránkách vlády.

Naopak o 3,3 miliardy by měly být vyšší daňové příjmy společně s příjmy na sociální zabezpečení, a to v souvislosti s aktualizací údajů podle červencové makroekonomické predikce ministerstva financí. Celkové příjmy rozpočtu by tak měly příští rok být 1244,7 miliardy korun a výdaje 1304,7 miliardy korun.

Nespotřebované peníze

Důvodem snížení odhadu příjmů z fondů EU bylo podle vyjádření ministerstva nižší čerpání peněz určených na projekty EU v první polovině roku 2016. Nespotřebované peníze podle úřadu doplní finance určené pro rok 2017, a v průběhu roku tak bude možné využít rozpočtové opatření na navýšení příjmů a výdajů rozpočtu.

„Ministerstvo financí předpokládá, že návrh státního rozpočtu na rok 2017 a střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2018 a 2019 bude upraven podle výsledků jednání vlády, včetně doladění vnitřní konzistence, vazeb a metodické správnosti rozpočtů kapitol a dalších příloh rozpočtové dokumentace,“ uvedl úřad.

Sněmovna zároveň dnes schválila zvýšení objemu peněz, které může stát v příštích dvou letech utratit ve státních rozpočtech. V příštím roce by se měly takzvané výdajové rámce zvýšit proti schválenému stavu o 31,2 miliardy korun na 1242,9 miliardy a v roce 2018 o 32,5 miliardy na 1278,2 miliardy. Vláda v materiálu uvedla, že vyšší výdajové rámce využije, jen pokud se zvýší příjmy rozpočtu.

Ministr financí Andrej Babiš poslancům řekl, že vláda chce vyšší výdajové rámce využít na svoje priority, jako jsou zvýšení plateb státu do veřejného zdravotního pojištění, vyšší výdaje na vědu a výzkum, na bezpečnostní opatření nebo na rozvoj dopravní infrastruktury. Peníze mají jít i na platy v regionálním školství.

Opozice byla proti

Proti navýšení rámců hlasovaly kluby ODS a TOP 09 a Starostů. „Pokud to neschválíme, nic se nestane,“ řekl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že jde o popření významu tohoto nástroje i popření základů rozpočtové odpovědnosti, které by měla Sněmovna mít. Kdyby vláda měla disciplínu, mohl by si stát půjčovat méně, míní.

Zvýšené střednědobé výdajové rámce na léta 2017 a 2018 budou základem pro sestavení návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2017 a střednědobého výhledu státního rozpočtu na léta 2018 a 2019.

Rozpočet počítá s růstem platů učitelů nebo zdravotníků, zvýšením peněz za státní pojištěnce a růstem důchodů. Platy učitelů již od letošního září stouply o osm procent, platové tarify stouply o šest procent. Od listopadu by měly stoupnout mzdy policistům, hasičům, pracovníků ve veřejné sféře, ale také asi 22 tisíc vojáků.

Kabinet rovněž na jaře rozhodl, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. Vláda schválila i zvýšení výdajů na vědu o 3,75 miliardy korun. Návrh rozpočtu vychází z červencové makroekonomické predikce ministerstva financí. V ní úřad počítá pro příští rok s růstem ekonomiky o 2,4 procenta.