Chystáte se pořídit fotovoltaické panely? Pozor na optimální výkon

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Zdroj: Pixels

Řada domácností nyní řeší instalaci fotovoltaických panelů. S ohledem na ceny energií a díky dotačním programům jde o zajímavé řešení energetické situace. Mnoho společností na trhu však nabízí vlastní unifikované projekty, ve kterých ale nezohledňují specifika konkrétní domácnosti. Jak tomu předejít a na co si dát pozor?

Mnoho domácností se při řešení své energetické situace obrátí na pár dodavatelů a požádá o nabídku. Už fakt, že jim společnosti zareagují s nabídkou konkrétního řešení o výkonu XY KW je ale důvodem k ostražitosti. Tím prvním kritériem, které by se mělo u nabídky řešit, je stávající spotřeba konkrétní domácnosti, její energetické nároky, typ domu a jeho vlastnosti.

„Setkáváme se s tím, že některé domácnosti mají dům v naprosto nevyhovujícím stavu a instalace by tak nedávala žádný smysl,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Zero living, která se instalací FVE zabývá. V první řadě je nutné zjistit, zda je dům připraven na instalaci.

To znamená podívat se na tepelné úniky, zateplení a podobně. Následně se počítá, jakou spotřebu energií domácnost vykazuje a podle toho se hledá optimální řešení.

Cena je jen jedním z důležitých parametrů

Bohužel, s velkou poptávkou na trhu přichází i situace, kdy se dodavatelé obnovitelných zdrojů nemusí ohlížet na to, jestli klienta získají. Jediné, co dnes často rozhoduje, je avizovaná cena instalace. Proto se stále více otevírají dveře společnostem, které s FVE doposud neměly žádné zkušenosti nebo k poptávkám přistupují nezodpovědně.

Kromě ověření připravenosti domu samotného je třeba podívat se i na to, jak domácnost pracuje s energií. V praxi totiž neexistuje unifikované řešení. „Dva totožné domy ve stejné obci ve kterých bydlí dvě odlišné rodiny budou mít zcela jiné energetické potřeby,“ vysvětluje Lošťák. Úplně stačí, aby jedna domácnost měla po celý den spotřebu energie v rámci vaření, spouštění různých spotřebičů a druhá využívala tyto spotřebiče až poté, co se po 17. hodině vrátí domů. Je proto velmi důležité vybrat si dodavatele, který nejprve udělá analýzu současného stavu a následně navrhne vhodné řešení.

Garance ceny a termíny dodání

Další faktor, na který je třeba v dnešní době brát velké ohledy, je výsledná cena instalace. Díky rostoucím cenám stavebního materiálu, samotného FVE řešení, ale i instalací se snadno může stát, že mezi objednáním a instalací se cena opět zvýší. Při výběru dodavatele je tak vhodné zohledňovat garanci ceny řešení a dodání instalace do maximálně 8 týdnů od podpisu smlouvy. To znamená, že i když mezi úvodní analýzou a konečným zapojením uběhne několik týdnů (v případě spojení solárních panelů a tepelného čerpadla může jít i o měsíce), výsledná cena bude odpovídat té, která byla na začátku domluvena.