Průzkum: Kolik Čechů si může dovolit vlastní bydlení?

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Projekt Dock společnosti Crestyl
2
Fotogalerie

V České republice žijí čtyři pětiny lidí ve vlastním. Zbylá pětina by to brala také. Jenže finanční situace to umožňuje pouze necelé třetině českých domácností, které zatím ve vlastním nežijí. Přesto ale na vlastní dům nebo byt dosáhne více Čechů, než tomu bylo před třemi lety. Vyplývá to z průzkumu, provedeného pro největší digitální realitní službu Bezrealitky.

V uplynulých letech se ceny nemovitostí zvýšily o 63 procent. Mzdy ale jen o 27 procent. Nákup nemovitosti si může dovolit 32 procent Čechů. Jenom minimum dotázaných může koupit nemovitost z vlastních úspor. Z vlastních prostředků totiž mohou uhradit jen zlomek potřebné částky. 51 procent má našetřenou částku do jednoho milionu. Čtvrtina disponuje částkou od jednoho do dvou milionů. 18 procent může zaplatit dokonce dva až čtyři miliony.

Ve věkové skupině 27 až 35 let je vlastní bydlení přístupné pro 45 procent lidí. Jde o nejvyšší číslo. Výrazné rozdíly jsou mezi lidmi se základním vzděláním či vyučenými a maturanty spolu s vysokoškoláky.

Máme poměrně velké úspory

„Optimismus rostoucí navzdory zdražování může vypadat překvapivě. Češi však mají největší úspory od roku 1997, i přes problémy spojené s koronavirem většina z nich vychází s penězi lépe než před ním. Hypotéky zároveň nepřestávají být dostupné. Ve světle těchto poznatků je rostoucí počet Čechů, kteří si podle vlastního názoru mohou dovolit bydlení, pochopitelný,“ zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

Nejoptimističtější jsou v Olomouci

Nejoptimističtěji vidí možnost koupě vlastní nemovitosti v Olomouci. Podle svých slov má tuto možnost 42 procent domácností. Podobné je to u Pražanů (41 procent). Naopak na Vysočině jsou na tom nejhůře. Vlastní bydlení si nemůže koupit 84,5 procent dotázaných.