Hodnota bitcoinu překročila 8000 dolarů

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bankomat na bitcoiny
Ilustrační foto
Bitcoin
Bitcoin akceptuje například holešovická kavárna Paralelní Polis, kde je i bitcoinový bankomat
Bitcoin
7
Fotogalerie

Hodnota kybernetické měny bitcoin pokračuje v růstu, poprvé od loňského července překonala hranici 8000 dolarů (zhruba 184 000 korun). Podle údajů serveru CoinDesk cena včera vystoupila až na 8335 dolarů, později však o část zisků přišla. Od začátku roku si bitcoin připisuje více než 120 procent, píše server CNBC.

Podle analytika Andyho Brennera ze společnosti National Alliance Securities je možné, že bitcoiny nakupují čínští investoři, aby diverzifikovali své investice. Brennet upozorňuje, že nynější růst bitcoinu se kryje s poklesem kurzu čínského jüanu vůči americkému dolaru. Ten je důsledkem obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Jeho hodnota nicméně v uplynulých letech procházela značnými výkyvy.

V roce 2017 zažíval bitcoin prudký růst a dostal se do centra pozornosti médií. Koncem roku 2017 jeho hodnota překonala 19 000 dolarů, v závěru loňského roku však sestoupila do blízkosti 3000 dolarů.