Nižší zhodnocení a jistota. Ženy investují spíš opatrně a peníze chtějí mít vždy po ruce

Zdroj: Midjourney

Zdražování a lepší přístup k informacím přivádí k investování třeba i jen menší částky stále více žen. Ve srovnání s muži ale přistupují k výběru nástroje pro zhodnocení peněz opatrněji a dávají přednost konzervativním finančním produktům i za cenu nižšího výnosu.

O tom, jak zhodnotit třeba i jen menší objem peněz, přemýšlí stále více žen. A boří tak mýtus, že investování je doménou mužů. Ženy při výběru investičního nástroje ale dávají přednost jistotě, a to i za cenu nižšího zhodnocení. Peníze chtějí mít vždy k ruce.

„I ženy si začínají uvědomovat důležitost úspor a potřebu se o ně starat tak, aby se neznehodnocovaly, nebo ideálně, aby jejich hodnota postupně rostla,“ říká portfolio manažerka společnosti Amundi Markéta Jelínková.

Odebírejte investiční newsletter: Souhrn toho nejdůležitějšího ze světa investic za poslední týden: fakta, postřehy, zajímavosti >>>

Ve svých slovech se opírá o výsledky nedávného průzkumu, který pro Amundi provedla výzkumná agentura STEM/MARK. Podle něj se o investování v Česku zajímá bezmála polovina (47 procent) žen, což je ve srovnání s muži jen o sedm procent méně. A je možné, že se i tento sedmiprocentní rozdíl mezi pohlavími brzy dorovná.

„Podle výsledků se za posledních pět let podíl investorek do 44 let dokonce zvýšil o 10 procent a samotný potenciál trhu je ještě mnohem výš, jak ukazují data,“ říká Markéta Jelínková.

Nejméně ženy důvěřují kryptoměnám

Některý z investičních produktů využívá podle průzkumu každá šestá Češka, mezi muži je to každý čtvrtý. Stejnou měrou pak ženy a muži investují do podílových fondů. O něco méně ženy vkládají volné prostředky do akcií, komodit, dluhopisů a vůbec nejméně důvěřují kryptoměnám.

„Ženy nejčastěji vybírají konzervativnější investice s nižším rizikem a menší volatilitou, což souvisí i s jejich příjmy a úsporami, které jsou obecně nižší,“ přibližuje Jelínková.

Více než polovina žen (58 procent) si tak ukládá peníze na spořicí účet a zhruba polovina je nechává na běžném bankovním účtu. Zhruba čtvrtina si pravidelně spoří v penzijním spoření.

Vyšší zájem o možnosti zhodnocení peněz na finančním trhu mezi ženami potvrzuje i finanční poradce skupiny Partners David Kučera. Jeho zkušenosti souhlasí s tvrzeními Markéty Jelínkové o tom, že ženy postupují při výběru produktu pro zúročení peněz ve srovnání s muži o dost opatrněji.

„Obecně ještě před pandemií covidu držely ženy své volné peníze častěji doma nebo na běžném účtu. Obvykle argumentovaly, že je chtějí mít kdykoliv k ruce jako svou jistotu,“ říká David Kučera.

Po příchodu vysoké inflace ale velmi rychle pochopily, že jejich peníze v domácím držení nebo i na běžném účtu ztrácejí na hodnotě až pádivým tempem.

„Situaci nahrály vysoké úrokové sazby centrální banky, díky kterým se vyhouplo úročení vkladů na spořicích a termínovaných vkladech i na hodnotu kolem šesti procent,“ říká Kučera.

Což se podle něj ukázalo jako ideální řešení pro zmírnění znehodnocení peněz pro tuto část střadatelů, často právě ženy.

Čeká se snížení úroků na spořicích účtech

Nyní by podle doporučení Davida Kučery ale měly začít pomalu přemýšlet nad tím, kam finanční rezervu na těchto účtech poukázat v případě, že dojde ke snížení úrokových sazeb.

„V příštím roce docela jistě dojde ke snížení úrokové sazby ze strany České národní banky, na které banky okamžitě zareagují snížením úrokové sazby pro vklady na spořicích, běžných i termínovaných vkladech,“ upozorňuje finanční poradce.

V takovém případě doporučuje volné finanční prostředky rozložit do více finančních produktů. Na spořicím účtu pak podle něj dává smysl držet finanční rezervu v objemu, který pokryje tří až šestiměsíční výpadek příjmu domácnosti.

Velkou příležitost vidí v kvalitních dluhopisových fondech, kdy právě snižující se úrokové sazby ovlivňují ceny dluhopisů.

„Jedná se o mimořádnou situaci, která přichází jednou za několik let, i dekád, a to je výraznější snižování sazeb. To má za následek růst cen dluhopisů. Období vysokých sazeb jsme naposledy zažili v 90. letech. Kvalitní dluhopisy pak mají potenciál výnosu 6–7 procent ročně, který obyčejně mají dynamické fondy s vyšší mírou rizikovosti.“

„V dlouhodobém horizontu se nabízí investovat část peněz například do podílových fondů a zapomínat by ženy stejně jako muži neměly na soukromé penzijní spoření,“ doplňuje.

U něj se od příštího roku zvýší měsíční státní příspěvek na 340 korun při maximálním vkladu 1700 korun. Zároveň se ale zvýší i dolní hranice, od které stát na soukromé spoření na stáří přispívá, na 500 korun měsíčně. Za tuto odloženou částku lidé nově dostanou příspěvek 100 korun.

Text vznil ve spolupráci s poradenskou společností Partners.