Majitelé psa zbystřete! Víte, za co vám hrozí pokuty?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dušan Kütner

Pořízení štěněte není spojené jen s radostí, ale i s povinnostmi majitele. Víte, co jako majitel psa musíte udělat a zařídit? Co naopak nesmíte a v jakých případech můžete dokonce dostat pokutu?

Očkování psa

První povinností majitele psa je jeho přihlášení do evidence a očkování proti vzteklině. Přeočkování musí proběhnout vždy po roce. Tím to ale nekončí. Od ledna 2020 vstoupí v účinnost novela veterinárního zákona, se kterou vznikne chovatelům povinnost označit svého psa mikročipem.

Poplatky za psa

Jakmile váš pes dosáhne stáří tří měsíců, je vaší povinností zaplatit ve vaší obci s tímto spojený poplatek. Jeho částka se může lišit. Stanovuje si ji obec sama. Tento poplatek může být až 1500 korun ročně. Pokud pobíráte invalidní, starobní, vdovský nebo sirotčí důchod a je to váš jediný zdroj příjmu, platíte snížený poplatek za psa ve výši až 200 korun ročně. „Nezaplatíte-li poplatek včas nebo ve správné výši, může ho obecní úřad zvýšit až na trojnásobek,“ vzkazuje majitelům psů Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Dále si zjistěte, jaké vyhlášky má vaše obec. Některé obce mohou mít pravidla pro pohyb psů a vyhrazené prostory pro venčení. Volné pobíhání psů může být sankcionováno i podle zákona o pozemních komunikacích, podle kterého je vlastník nebo držitel domácího zvířete povinen zabránit jejich pobíhání po pozemní komunikaci. Za porušení této povinnosti může majitel dostat pokutu od 1500 do 2500 korun, strážník na místě může uložit pokutu až 2 tisíce korun.       

Bydlíte v bytě? Jakého psa si pořídit >>>                 

Také nezapomeňte sbírat exkrementy. I zde vám hrozí pokuta. A to až do výše 20 tisíc korun.

Pes v lese? Raději na vodítku

„Pokud venčíte psa ve volné přírodě, může se stát, že se pohybujete v honitbě, tedy na souvislých honebních pozemcích, na kterých lze provádět právo myslivosti. Dávejte si pozor, protože myslivecká stráž je oprávněna usmrtit v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého majitele pronásledují zvěř ve vzdálenosti větší než 200 metrů od nejbližší obydlené nemovitosti nebo jejího plotu,“ varuje Eduarda Hekšová. Pokud váš pes bude pobíhat volně v honitbě, můžete navíc zaplatit ještě pokutu až ve výši 30 tisíc korun.

Pozor na povinnost očipování

Novela veterinárního zákona, která vstoupí v účinnost od 1. ledna příštího roku, stanoví, že očkování psa proti vzteklině bude platné pouze v případě, že pes bude označený mikročipem, případně čitelným tetováním, pokud bylo provedeno před 3. červencem 2011. Za nesplnění této povinnosti vám hrozí pokuta 20 tisíc korun.