Pojištění storna zájezdu s cestovní kanceláří. Jaká platí pravidla?

Zvažujete storno zájezdu s CK? Pomůže vám připojištění (ilustrační foto)

Zvažujete storno zájezdu s CK? Pomůže vám připojištění (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Dovolená, ilustrační foto
Dovolená
.
4
Fotogalerie

Řada lidí nenechává nic náhodě a cestovní služby si pořizuje v předstihu. To se však nemusí vyplatit ve chvíli, kdy z nejrůznějších důvodů nakonec na dovolenou nemůžete odjet. Pro takovou nepříjemnost se hodí připojištění storna.

Připojištění stornovacích poplatků si lze pořídit jak v individuální verzi (kupujete si cestovní služby sami), tak i v hromadné verzi (zájezd přes CK).

Kdy lze pojištění storna využít

Nejčastějšími překážkami pro vycestování je akutní úraz nebo onemocnění (včetně covidu-19), závažné zdravotní komplikace v těhotenství do 26. týdne potvrzené lékařem, živelní katastrofická událost (v tuzemsku bezprostředně před odjezdem, dojde-li ke škodě na majetku klienta, anebo v cílové destinaci cesty), případně další vážné situace, jako jsou předvolání k soudu, úmrtí blízké osoby, nesložení závěrečných zkoušek, zrušení svatby, žádost o rozvod, výpověď z práce, neodkladná péče o domácí zvíře apod. Připojištění storna se vztahuje i na další osoby, které byly uvedeny v cestovní a pojistné smlouvě.

Zásadní je okamžik sjednání

Připojištění storna se uzavírá k cestovnímu pojištění. Zásadní je ovšem okamžik sjednání připojištění storna. Musíte jej uzavřít nejpozději do 24 hodin po zaplacení cestovních služeb (letenky, jízdenky na vlak, ubytování), k jejichž pokrytí má připojištění sloužit, případně po první splátce/záloze na tento účel. Pokud kupujete služby individuálně a postupně, měli byste vždy uzavřít připojištění ihned při nákupu první služby. 

„Zájem o připojištění storna vzrostl zejména v období pandemie covidu-19 a i nyní jsou klienti opatrnější. Je to dáno i zvyšujícími se cenami za cestování v situaci, kdy rostou prakticky všechny životní náklady. Poptávka po připojištění je vyšší než do roku 2019, a také přibývá případů pojistného plnění z tohoto druhu krytí, zejména u rodin s malými dětmi,“ doplňuje Ivana Meclová, produktová manažerka pojištění osob Uniqa.

Připojištění storna cesty kryje vynaložené stornovací náklady na cestu až do výše 80 procent. Pojišťovně je potřeba tyto náklady doložit.