Fio banka: některé platby můžete posílat bez autorizace

Fio Banka

Fio Banka

Fio banka do Internetbankingu přidala možnost posílat některé platby bez nutnosti autorizace, jedná se o transakce mezi vlastními účty, na vybrané známé účty a také platby s menšími částkami.

Fio banka nově umožňuje vypnout autorizaci u tří typů plateb. Snížení bezpečnosti prý není nutné se obávat. Sami se však můžete rozhodnout, jestli chcete ponechat standardní autorizaci transakcí, nebo zda je pro vás urychlení platby zajímavé. Nové zjednodušení si nastavíte pro každý typ plateb zvlášť v Internetbankingu.

Prvním typem jsou platby mezi vlastními účty. V Internetbankingu si zvolíte svůj odchozí a cílový účet, částku a peníze rychle přepošlete. Platba je připsána okamžitě.

„Druhým typem jsou platby na vybrané ověřené účty, na které posíláte peníze opakovaně, třeba někomu z rodiny nebo svým známým. Z takové platby si vytvoříte šablonu, poprvé ji autorizujete a další platby už provedete bez ověření,“ vysvětluje tiskový mluvčí Fio banky Ján Franek.

Poslední typem jsou platby menších částek, které fungují obdobně jako bezkontaktní platby kartou, kdy do výše 500 Kč není třeba zadávat PIN. Maximálně lze ale zadat pět takových plateb za sebou, a to v součtu do 2000 Kč, pak už systém opět vyžaduje z bezpečnostních důvodů jednorázové ověření.