Pozor na DCC. Výběr z bankomatu v zahraničí a platba kartou se mohou prodražit

Platba kartou (ilustrační foto)

Platba kartou (ilustrační foto) Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Platba kartou je v zahraničí velmi oblíbená a pohodlná. Přesto je třeba mít se na pozoru – a platí to jak u samotné platy kartou, tak u výběrů hotovosti z bankomatu. Chytákem jsou takzvané dynamické měnové konverze DCC. Varování před nimi vydalo i ministerstvo financí nebo různé organizace na ochranu spotřebitelů.

Turisté (nejen čeští v zahraničí, i cizinci v tuzemsku) se často nechají nachytat na nevýhodné směnné kurzy DCC. Děje se tak například z důvodu neznalosti cizího jazyka, nepřehlednosti údajů na displeji platebního terminálu či nepozornosti.

Místo transakce v místní měně, tedy například v eurech, kunách nebo dolarech, vám platební terminál nebo bankomat v zahraničí nabídne možnost transakce přímo v českých korunách. V takovém případě se zpravidla jedná o dynamickou měnovou konverzi DCC. V tu chvíli je ale potřeba zbystřit.

DCC: Proč se mít na pozoru

„Dynamická měnová konverze neboli DCC je něco, před čím by se měli čeští turisté v zahraničí mít na pozoru, protože jinak můžou zbytečně platit víc,“ varuje tiskový mluvčí Expobank CZ Jakub Švestka. Funguje to tak, že řada bankomatů a obchodníků v zahraničí nabídne českým turistům s českou platební kartou zdánlivě lákavou možnost výběru hotovosti či platby v přepočtu rovnou na české koruny, nikoliv zobrazením částky v místní měně.

Turisté si tak sice mohou snáze představit celkovou hodnotu transakce, jenomže kvůli této kontroverzní praktice mohou přijít klidně i o stovky korun. Důvodem je v drtivé většině případů značně nevýhodný kurz. „Bývá proto lepší zvolit vyúčtování v lokální měně, jako jsou eura, dolary nebo v Chorvatsku kuny,“ dodává Švestka.

Pomůže blokace

Ačkoli se služba jeví na první pohled výhodně, neboť zákazník ihned ví, kolik po přepočtu zaplatí, směnný kurz je ve většině případů méně výhodný než následná konverze provedená jeho bankou. Kurz převodu měny totiž určuje společnost, která daný platební terminál nebo bankomat provozuje. „V případě platby nebo výběru z bankomatu v zahraničí je tak z pohledu zákazníka ve valné většině případů lepší nechat si transakci vyúčtovat v místní měně a využití terminálem nabízené služby dynamické měnové konverze odmítnout,“ nabádá také ministerstvo financí.

Jednoduchým způsobem, jak triku s dynamickou konverzí předcházet, je ochrana platební karty blokací plateb DCC. Díky tomu má člověk jistotu, že bude kartou v zahraničí platit vždy jen v místní měně obchodníka. Některé banky tuto službu nabízejí. 

„Platby, které by měly proběhnout s DCC, si naši klienti mohou zablokovat jednoduše ve svém internetbankingu nebo smartbankingu v nastavení platební karty,“ radí tiskový mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. Fio banka možnost blokace nabízí stejně tak Expobank či nově Česká spořitelna.

„Pro naše klienty, kteří se letos chystají na dovolenou do zahraničí, jsme připravili jednu novinku. V aplikaci George si mohou blokovat DCC (Dynamic Currency Conversion) u kartových transakcí v cizině. Novinku jsme už nasadili do desktopové verze a brzy bude i v mobilním Georgi. Zamezit nechtěné měnové konverzi půjde nejen při platbě kartou u zahraničního obchodníka, ale i při výběru z bankomatu v cizině,“ uvádí šéf platebních transakcí České spořitelny Jan Hailich.

Blokaci naopak neumožňují ČSOB, Raiffeisenbank, Moneta Money Bank či Air Bank. Klientům pouze doporučují platby bez přepočtu na koruny, tedy v měně obchodníka. Tuto volbu si zákazník zvolí až přímo při platbě či výběru.

„Přímo možnost blokace DCC výběrů a plateb nyní neplánujeme. Blokace výběrů a plateb přes DCC s sebou totiž přináší také potenciální uživatelské problémy. Klient nemusí vědět, proč byla jeho transakce zamítnuta, a že to není třeba kvůli nedostatečnému zůstatku nebo nízkým limitům. A pokud klient bude vědět, že je to kvůli blokování DCC a bude to chtít změnit, například proto, že nemá v zahraničí na výběr jiný bankomat, tak se může stát, že nebude v danou chvíli online, protože nebude mít data nebo připojení na wifi,“ vysvětluje přístup Air Bank její mluvčí Jana Pokorná.

Až o 14 procent víc

O jak vysoké sumy v cizině při platbě kartou lidé zbytečně přijdou kvůli dynamické měnové konverzi a že nejde o drobné, přitom ukazují výsledky průzkumu německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest. Podle zatím posledních dat z roku 2019 lidé takto v hotelech, restauracích či prodejnách suvenýrů zaplatí až o čtrnáct procent víc, než kdyby kartou provedli transakci v místní měně a její převod na domácí měnu, v našem případě české koruny, uskutečnila jejich domovská banka. 

Riziko DCC si české ministerstvo financí uvědomuje, na tento jev opakovaně upozorňuje a aktivně ho řeší. „Podařilo se nám na evropské úrovni prosadit větší ochranu našich občanů v zahraničí i cizinců v tuzemsku nejen při výběrech z bankomatů, ale i při karetních transakcích. Díky nařízení budou jasně informováni, zda je pro ně nabízený kurz výhodný či nikoliv, a to přímo na displeji bankomatu nebo platebního terminálu,“ uvedlo před nedávnem ministerstvo.

Převod měn: Aktuální kurzy >>>

Novela zákona pro cizince

Zahraniční turisté pak budou v tuzemsku nově chráněni prostřednictvím novely zákona o platebním styku. Díky ní bude platit povinnost informovat klienta ještě před transakcí jak o použitém směnném kurzu, tak o úplatě za tuto službu. Pokud to neudělá, pak obchodníkovi nebude náležet úplata za tuto službu.

Na poskytování služby prostřednictvím bankomatů bude dohlížet Česká národní banka, v případě obchodníků Česká obchodní inspekce, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura. Nové opatření má klienty chránit před nevýhodnými kurzy, účinnosti má nabýt k letošnímu 1. červenci.

Co je to DCC

  • Dynamic currency conversion (česky: dynamická měnová konverze)
  • Funkce v zahraničí umožňuje při výběru z bankomatu nebo při platbě kartou přepočet na domovskou měnu majitele karty
  • Kurz určuje provozovatel bankomatu nebo terminálu, pro majitele karty je většinou nevýhodný