Firmy hledají brigádníky celoročně. Trendem jsou mikrozaměstnání

...

... Zdroj: istock.com

Startuje sezóna letních brigád. Počet nabízených míst nedosahuje loňské úrovně, kdy se firmy nabídkou míst na dohodu snažily vyřešit nedostatek stálých zaměstnanců – například v retailu, výrobě nebo logistice.

„Na Profesia.cz bude v prvním pololetí 2019 počet ‚letních brigádnických‘ nabídek zřejmě nižší než vloni. Zatímco v prvním čtvrtletí jsme zaznamenali ještě 27procentní nárůst, údaje z druhého čtvrtletí nasvědčují tomu, že celkově bude za celé pololetí míst méně,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Nabízené mzdy ale rostou – v řádu procent až desítky procent oproti loňsku. To je důkazem toho, že volní lidé na trhu práce už téměř nejsou. Zatímco minulý rok rostly nejvíce mzdy v retailu a výrobě, letos zaznamenáváme větší skok v oblasti služeb.“

V posledních dvou letech pak přestává platit, že brigády jsou svázané s letní sezónou. Příčin je hned několik. Může za to například výrazná nákupní předvánoční špička. Dalším důvodem je nárůst domácího turistického ruchu. Firmy také stále častěji nabízejí řadu míst na dohodu s jiným uspořádáním pracovní doby, dělených pozic apod. Situaci také nahrává fakt, že většina vysokoškoláků v současné době při studiu pracuje, a většinou jde právě o pozice „na dohodu“.

Aktuálním trendem jsou i tzv. mikrozaměstnání. Jde převážně o nárazové práce bez nějakých závazků nebo dlouhodobých výhledů, často honorované hned po odpracované směně. Těchto nabídek využívají také právě studenti, lidé v důchodovém věku nebo matky malých dětí, které chtějí pracovat třeba jen několik hodin týdně a v době kdy, se jim to zrovna hodí.