Jak si vybrat ERP systém

Zdroj: https://pixabay.com/

ERP systémy v současnosti zažívají rozsáhlou transformaci a stále více firem si uvědomuje potřebu automatizovat a optimalizovat procesy. Tento trend pak v poslední době čím dál tím více proniká i do menších a středních podniků. Jak pro vaši firmu vybrat vhodný informační systém? Co je třeba brát v potaz a na co se připravit? 

Proč firma potřebuje ERP systém?

ERP systémy pomáhají podnikům s automatizací podnikových procesů, efektivitou práce a plánováním. V jednom rozhraní můžete spravovat následující agendy:

-        účetnictví,

-        lidské zdroje,

-        výrobu,

-        skladové hospodářství,

-        a řadu dalších firemních procesů.

Výběr ERP systému

Pokud jste se rozhodli pro implementaci informačního ERP systému, doporučujeme ještě před výběrem konkrétního řešení učinit následující:

-        sestavte výběrový tým složený ze zástupců jednotlivých oddělení ve firmě; tento tým se bude zabývat nejen výběrem ERP systému, ale také jeho implementací,

-        stanovte si konkrétní požadavky a cíle, kterých chcete s ERP systémem dosáhnout,

-        připravte si otázky na dodavatele ERP systému, vyzkoušejte si demoverzi (pokud je k dispozici) a najděte co nejvíce referencí.

https://pixabay.com/

Jak ERP systém vaší firmě pomůže?

Zaměstnancům informační systém pomůže efektivněji spravovat data, zachovávat jejich důvěryhodnost, zvýšit produktivitu práce či přijímat správná rozhodnutí ve správný čas.

Rovněž se zjednoduší skladová evidence, práce se zákazníky, vedení účetnictví, velkoobchodní i maloobchodní prodej či provoz e-shopu.

Informační systém pomůže také s časovým rozlišením, což samo o sobě zahrnuje nemalý objem účetní administrativy. Ta se může zejména při velkém počtu operací stát silně nepřehlednou.

Na co při výběru ERP systému nezapomenout?

Implementace informačního ERP systému rozhodně není levná záležitost, nepodceňte proto přípravu. Sestavte výběrový tým odpovědný za výběr a implementaci informačního systému, ujasněte si očekávání a požadavky na systém, a rovněž věnujte dostatek času průzkumu a referencím společností, které již ERP systém mají. Pokud už máte vybraného dodavatele, nezapomeňte se během jednání zeptat na vše důležité.