Komentář Jany Havligerové: Co Babiš dostal od voličů

Volby do senátu na Praze 1.

Volby do senátu na Praze 1. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Premiér Andrej Babiš odevzdal 2. října 2020 v Průhonicích u Prahy svůj hlas v krajských volbách.
Předseda ODS Petr Fiala odevzdal 2. října 2020 v Masarykově základní škole v Zemědělské ulici v Brně svůj hlas ve volbách do Senátu a krajského zastupitelstva.
3
Fotogalerie

Možnost ovlivnit politiku přebila obavy z koronavirové nákazy. Účast v krajských volbách překonala očekávání, a tak je možné brát je jako generálku na volby parlamentní. Jejich celkový obraz dává naději opozičním stranám. Tam, kde se dokázaly spojit v různých koalicích, nasbíraly slušnou porci hlasů, v Královéhradeckém kraji koalice ODS a STAN dokonce vyhrála. Opatrnost v úsudcích je ale na místě.

K volbám do Poslanecké sněmovny chodí odevzdat hlas okolo šedesáti procent voličů, a podzim příštího roku, kdy se má sněmovní referendum odehrát, je ještě daleko. Generálku sice vyhrálo ANO, ale spíše se dá říci, že Babišovo hnutí utrpělo vítězství. Jeho šéf doufal, že vyhraje s takovým rozdílem, aby ho další strany nemohly při sestavování krajských vlád obejít. Stalo se to před čtyřmi lety a situace se bude opakovat. ANO získalo deset krajů, na konci povolebního vyjednávání budou mít anoisté možná čtyři, maximálně pět hejtmanů. 

Vládní sestavy bez jejich účasti už mají v mnoha regionech reálné obrysy. Knokaut rovnou ve volbách dostali ve Středočeském kraji. Babiš je ovšem jediný premiér, který pětkrát za sebou zvítězil ve volbách.

Pro to, aby auru vítěze neztratil ani napřesrok, udělá třeba nemožné. Bude to dost drahé. Předseda vítězného hnutí označil krajské volby za spiknutí nenávisti a věští, že „všichni proti Babišovi“ se odehraje i příští rok.

Zkrátka vidí, že mu ubývají potenciální koaliční partneři. Vládní tábor – ANO, ČSSD a KSČM, která dvěma prvně jmenovaným kryje záda, je po krajských volbách slabší než demokratické opoziční strany. Sociální demokracie v celkovém součtu spadla pod kritickou hranici pěti procent. Socialisté patrně ztratí všechny hejtmany, v Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji se do zastupitelstev vůbec nedostali. Navíc přijdou také o senátorská křesla. 

Přímo historická je prohra komunistů, na listopadovém sjezdu strany budou mít co řešit. Získali jen 4,76 procenta hlasů, ještě méně než sociální demokraté. V krajských zastupitelstvech dosáhli na pouhých dvanáct mandátů a v horní komoře parlamentu opět nezasedne ani jeden jejich zástupce.

Vysoko po volebním víkendu vlaje pirátská vlajka. Celkově strana získala dvanáct procent hlasů, a na krajské úrovni už se s ní musí vážně počítat. Na Vysočině má šanci získat hejtmanský post, v řadě regionů vyjednává o vstupu do krajských vlád. Pirátům se vyplatilo i spojenectví s hnutím STAN, v úvahu tak připadá utvoření koalice se Starosty i pro sněmovní volby. O této možnosti budou na vnitrostranické úrovni diskutovat v polovině října. Sešikování do různých předvolebních koalic přineslo dobré výsledky také ODS.

Nejlepšího výsledku dosáhli občanští demokraté spolu se Starosty a Východočechy v Královéhradeckém kraji, kde vyhráli s třiadvaceti procenty. Celkově získají skoro stovku mandátů a v regionech si polepší o třiadvacet křesel. Předseda ODS je přesvědčen, že pokud liberální a konzervativní strany udrží spolupráci i pro parlamentní volby, dokážou odstavit ANO od vlády. Klíčové slovo z jeho řeči je „pokud“. Nad budoucí koaliční spoluprací demokratických stran se stále vznáší velký otazník. Fakt, že krajské volby prohloubily sektářské rysy Babišova hnutí, ještě neznamená, že sněmovní volby prohraje.