Macronova většina nemusí vždy stačit. Na skutečné vítězství jeho vláda teprve čeká

Emmanuel Macron,

Emmanuel Macron, Zdroj: ČTK

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Francois Hollande předává Emmanuelu Macronovi prezidentský úřad
Francois Hollande předává Emmanuelu Macronovi prezidentský úřad
8
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron získal pohodlnou většinu v Národním shromáždění a teoreticky by tak měl bez problémů prosadit zamýšlené reformy. Druhé kolo parlamentních voleb ale provázela velmi nízká účast, a tak jejich výsledek nelze vnímat jako jednoznačný souhlas Francouzů s plány prezidenta.

Centristé, tedy aliance Macronovy Republiky v pohybu a Demokratického hnutí, budou mít v 577členném parlamentu 350 křesel. „Francouzi nám poskytli jasnou majoritu, ale ne bianko šek. Skutečné vítězství nastane za pět let, až se věci opravdu změní,“ komentoval výsledek vládní mluvčí Christophe Castaner.

Zároveň informoval, že premiér Édouard Philippe podá dle tradice ještě v pondělí demisi své vlády. V jejím složení se ale čekají jen menší změny a předpokládá se, že Philippe si post udrží.

Republikáni a jejich spojenci získali 137 mandátů, socialisté a s nimi spřízněné strany 44. Do parlamentu se probojovala šéfka populistické Národní fronty Marine Le Penová. Celkově však její partaj obsadí osm křesel, i když před prvním kolem doufala v zisk čtyřiceti.

Odpůrci prezidenta poukazují na to, že k volbám přišlo jen 43 procent voličů, ještě méně než v prvním kole. Nízká účast podle nich oslabuje legitimitu Národního shromáždění.

ZKOUŠKA ZA DVEŘMI

Macronova popularita bude ostatně už brzy vystavena zatěžkávací zkoušce. Francouzská vláda nedávno oznámila, že míní velmi rychle změnit rigidní pracovní zákony a uvolnit firmám ruce při sjednávání dohod se zaměstnanci.

„Francouzi mají na stát vysoké požadavky, co se týče jeho úlohy strážce sociálního blahobytu. Jakmile budou oznámeny reformy, které mohou vést ke škrtům v sociálních službách nebo k nejistotě na trhu práce, vyvolá to vlnu emocí,“ varovala podle Deutsche Welle expertka na francouzsko-německé vztahy Julie Hamannová.

„Macron chce na Francii uvalit americký model,“ stěžoval si nedávno agentuře AFP antikapitalistický aktivista Adrien. Pohrozil, že prezidentova snaha zavést probyznysové reformy může vést až k blokádě hlavního města. Boj proti vládnímu záměru zpružnit pracovní trh už ohlásily některé odbory.

KLÍČOVÁ BUDE KOMUNIKACE

Hamannová však podotýká, že pro nepopulární kroky bude těžko vhodnější čas. Mnoho Francouzů včetně části odborářů podle ní totiž chápe, že jsou nezbytné. Nyní bude velice záležet na tom, jak zručně dokáže Macron se sociálními partnery a občany země komunikovat, dodala politoložka.

V očích veřejnosti by mu mohl pomoci záměr obnovit důvěru lidí ve volené zástupce rychlým přijetím protikorupčního zákona. Návrh reaguje na nedávné skandály a mimo jiné zakazuje politikům zaměstnávat své příbuzné.

Prezidentova obliba bude také záviset na tom, jak si dokáže poradit s terorismem. Ochránci lidských práv už se ohradili proti jeho úmyslu zavést natrvalo některá opatření, která nyní fungují v rámci výjimečného stavu.