ANO má z politických stran program nejvíce nepřátelský k životnímu prostředí, tvrdí aktivisté

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministr životního prostředí Richard Brabec. Zdroj: Foto: ČTK

Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)
Kalouskova TOP 09 spojila síly s bursíkovci
Režisérka Olga Sommerová se stala šestkou kandidátky TOP 09 v Praze
Ivan Bartoš
9
Fotogalerie

Volby se blíží, strany postupně představily své programy. Ekologičtí aktivisté ovšem záměry hlavních stran hodnotí převážně negativně. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dokonce před dvěma týdny oznámil, že by v rámci snižování počtu resortů zrušil ministerstvo životního prostředí. Ochránci životního prostředí z Hnutí Duha a Zeleného kruhu považují tento nápad za nebezpečný, volební program ANO ve vztahu k ekologii označili za destruktivní. Podobně špatně dopadli Svobodní a ODS.

„Nejdestruktivnější návrh představilo ANO. Hnutí podrývá většinu ekologických řešení ve svém programu návrhem na zrušení samostatného ministerstva životního prostředí. To by ohrozilo zejména ochranu přírody a krajiny se zdravými lesy i půdou a dostatkem vody. Zmizel by ale také úřad, který například chrání lidi před smogem či toxickým znečištěním,“ kritizovali předvolební program ANO ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh a ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Ministerstvo životního prostředí nyní ovládá právě hnutí ANO s ministrem Richardem Brabcem, který zrušení vlastního resortu obhajuje. „Celá řada určitých konfliktů, které vzniknou na dvou resortech s velmi podobnými agendami, by se daly vyřešit na jednom společném. Samozřejmě to bude znamenat osvíceného společného ministra,“ řekl Brabec v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Za nejhorší selhání celé vlády považují ochránci novelu stavebního zákona, která znemožnila občanským spolkům účastnit se územních a stavebních řízení. Přitom v programovém prohlášení měla vláda závazek, že zachová současnou úroveň zachování občanských práv vzhledem k životnímu prostředí, řekl ředitel Zeleného kruhu Vondrouš.

K působení samotného Brabce ovšem zastávají ekologové méně vyhrocený postoj. Podle Koželouha ministr dosáhl za poslední čtyři roky z pohledu ekologů několika úspěchů, v jiných oblastech však nynější vláda selhala. „Největším úspěchem pana Brabce je prosazení novely o ochraně přírody a krajiny, což znamená lepší pravidla pro národní parky. Pozitivně také hodnotíme, že od začátku prosazoval zachování limitů těžby uhlí,“ řekl Koželouh.

„Na druhé straně negativním bodem je podkopání cílů pro odpadové hospodářství, což do budoucna komplikuje zvyšování recyklace. Také mu vyčítáme, že v zákoně o prosazování vlivu na životní prostředí navrhl další omezení práv veřejnosti,“ dodal šéf hnutí Duha, který také kritizoval Brabce, že nepředložil antifosilní zákon.

Nejkonkrétnější program ve vztahu k životnímu prostředí má podle ekologů Strana Zelených a TOP 09, která nedávno spojila síly s bývalým ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem a jeho stranou LES. Společně zpracovali memorandum o životním prostředí, jehož obsah chce strana prosadit v příštích letech. Dobrý ekologický program mají podle ochránců i Piráti.

„Naopak cíle ODS a Strany svobodných občanů nejvíce zhoršují životní prostředí a oslabují ochranu přírody. SPD Tomia Okamury ekologický program nemá vůbec a nevíme tedy, jaké životní prostředí chce a zda jí záleží na ochraně české přírody,“ řekli ekologové. Programy komunistů a STAN jsou podle nich také slabé.