Kandidáti do Senátu se předhánějí ve slibech, s rozsahem svých pravomocí se moc nezatěžují

Kandidát do Senátu Jiří Drahoš

Kandidát do Senátu Jiří Drahoš Zdroj: Tondra Trans

Kandidát do Senátu Pavel Fischer.
Kandidát do Senátu Pavel Bělobrádek
Kandidát do Senátu Jiří Paroubek.
Kandidát do Senátu David Rath.
Kandidátka do Senátu Marta Semelová.
6
Fotogalerie

Mezi nejčastější témata v kampani patří řešení dopravní situace v obvodech, kde adepti o senátní křesla usilují o hlasy voličů.

Několik týdnů před senátními volbami začínají strany nabízet voličům své „tváře“ do horní komory. Na rozdíl od kolegů v komunálních volbách nemají adepti na senátory berličky v podobě stranických programů. Především ti z opozičních sněmovních stran staví kampaň na zdůrazňování důležitosti Senátu.

„Senát je nejstabilnější politická instituce v zemi, je zárukou demokracie,“ řekl exministr kultury Daniel Herman (KDU-SČL), který bojuje na Chrudimsku. „Naše demokracie je poměrně křehká a jak vidíme na základě dnešního vývoje, tak i velmi zneužitelná. Proto je senátní pojistka nesmírně důležitá,“ míní ortoped Pavel Dungl, který kandiduje za TOP 09 a STAN v Praze 8.

Kandidáti současně ale často slibují rozvoj v obvodech, v nichž usilují o hlasy voličů. Přitom to senátoři nemají v kompetenci. Například v Praze je častým tématem výstavba Městského a Pražského okruhu či metra D.

Neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer zmínil i vysokorychlostní železnici. „Musíme si krutě připustit, že kolem Česka vznikl obchvat vysokorychlostních tratí, který naši zemi míjí. To je velká strategická chyba, kterou připustily všechny vlády po roce 1990, že to neoslovily jako téma. Senátor může zajistit, aby se to dlouhodobě vracelo na stůl,“ tvrdí Fischer s tím, že senátor může být mediátorem mezi městem a ministerstvy.

Na druhé straně se kandidáti zaměřují i na celostátní témata, která jako zákonodárci ovlivnit mohou. Víc než na programu pak ale bude záležet na složení horní komory. To by se mělo změnit, protože po osmi letech zřejmě předají sociální demokraté křeslo šéfa Senátu někomu jinému. „Zdá se to téměř jisté. Musel by se stát politický zázrak, aby ČSSD toto místo udržela,“ uvedl politolog Stanislav Balík.

Oranžoví obhajují třináct mandátů a i sám šéf strany Jan Hamáček nevidí šance strany optimisticky. „Bude to o tom, abychom se pokusili vzhledem k preferencím minimalizovat škody,“ podotkl. Stát se nejsilnější stranou v horní komoře chtějí lidovci, jejichž předseda Pavel Bělobrádek usiluje o senátorské křeslo na Náchodsku.

Své kandidáty zatím oficiálně nepředstavilo hnutí ANO. Možná proto, že se momentálně nejsilnějšímu politickému uskupení v senátních volbách nedaří. „Velká část politické scény je proti nim. Pokud se stane, že budou kandidáti ANO v druhém kole s někým jiným než KSČM a SPD, budou mít velké problémy získat nadpoloviční většinu hlasů,“ dodal Balík. Jednou z již známých tváří ANO je však exministr financí Ivan Pilný, který kandiduje v Praze.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů? >>>

Co kandidáti na senátora slibují?

Martin Červíček (ODS), bývalý policejní prezident, Náchod

Slibuje prosazení systémového financování oprav krajských silnic a modernizace železniční infrastruktury. Věnovat se chce i regionální kriminalitě a bezpečnosti v silničním provozu a prevenci v oblasti kyberkriminality.

Jiří Drahoš, (KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Zelení), neúspěšný prezidentský kandidát, Praha

Pokud by byl zvolen, navštěvoval by jako senátor zasedání pražských radních, aby mohl ovlivňovat dopravní témata v hlavním městě. Na jaře založil Spolek pro Česko, který má pojmenovávat nejpalčivější problémy země.

Pavel Fischer, (KDU-ČSL, STAN, TOP09 a ODS), neúspěšný prezidentský kandidát, Praha

Nabízí zkušenosti z diplomacie, akcentovat hodlá především evropská témata a otázku bezpečnosti. Kompetentní senátoři by podle něj mohli v těchto oblastech vystupovat i jménem ČR. Rád by pomohl i zaostalým regionům s dopravní situací.

Aleš Gerloch (nezávislý), právník a profesor, Praha

Svého vlivu chce využít k výstavbě metra D, protože senátor je prý i lobbistou za zájmy svého obvodu (Praha 12). Do ústavy by včlenil tezi, že bez existence českého národa by neexistovala ČR. Chce také prosadit posílení horní komory parlamentu v legislativním procesu.

David Rath (Česká suverenita), někdejší hejtman, Litoměřice

Kdysi vlivný politik zatím nepravomocně odsouzený za korupci by zvolením by získal imunitu. S Českou suverenitou ho podle jeho slov pojí odpor k přijímání běženců jak do Čech, tak do Evropy. Zasadit se chce také o budoucnost litoměřické nemocnice.

Marta Semelová (KSČM), exposlankyně, Praha

Chce „slušné“ platy, pracovní podmínky a důchody pro všechny. V Praze by stavěla nové byty v bývalých průmyslových areálech či na starých nádražích. Také by tlačila na soukromníky, aby lidem snížili nájmy.

Eva Syková (ANO), senátorka, Praha

Pokud se znovu probojuje do Senátu, chce aktivně napomáhat tomu, aby se vláda zasadila o zvýšení porodnosti a začala více prosazovat rodinnou politiku. Kritizuje také nízké výdaje na vědu a výzkum, které jsou podle ní podprůměrné.

Jiří Paroubek (s podporou ČSSD), expremiér, Ostrava

Jako senátor by chtěl prospět svému volebnímu obvodu jako lobbista v oblasti zlepšení životního prostředí, snížení negativních dopadů exekucí a zvýšení investic do dopravní infrastruktury. Jako bývalý předseda vlády by využil svých kontaktů.