Biden převezme rozdělenou zemi v době pandemie a ekonomické nejistoty

Zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill po vítězném projevu ve Wilmingtonu

Zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill po vítězném projevu ve Wilmingtonu Zdroj: Reuters

Zvolený prezident Joe Biden a zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová s rodinami po vítězném projevu ve Wilmingtonu
Zvolený prezident Joe Biden s rodinou po vítězném projevu ve Wilmingtonu
Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
Část Spojených států slavila
Projev Joea Bidena a Kamaly Harrisové sledovaly napříč USA miliony lidí
8
Fotogalerie

Demokratický kandidát Joe Biden, vyhlášený v sobotu za vítěze amerických prezidentských voleb, má před sebou řadu nesnadných úkolů. Prvním z nich bude sjednocení země v době, kdy jeho rival a dosavadní prezident Donald Trump odmítá uznat porážku a chystá se na právnický boj o Bílý dům. Ve Spojených státech přitom znovu zesílila pandemie koronaviru, která má velké dopady na ekonomiku a je výzvou pro současnou podobu systému zdravotní péče.

„Chápu zklamání vás všech, kteří jste hlasovali pro prezidenta Trumpa. Sám jsem několikrát prohrál. Ale nyní dejme jeden druhému šanci. Přišel čas odložit drsnou rétoriku, vychladnout, znovu se sejít a naslouchat si,“ prohlásil Biden. Svou vítěznou řeč pronesl v noci na neděli ve svém domovském státě Delaware poté, co mu po téměř čtyřech dnech sčítání hlasů připadla Pensylvánie a Nevada a zajistil si tak přinejmenším 279 volitelů z 538.

Ne modré a červené lokality, ale Spojené státy

Slíbil, že jakožto prezident nebude vidět modré a červené státy, rozdělené barevně podle lokálních vítězství adeptů, ale USA jako celek. „Odmítání republikánů a demokratů vzájemně spolupracovat není způsobeno nějakou záhadnou silou mimo naší kontrolu. Je to rozhodnutí. Volba, kterou můžeme učinit,“ dodal.

Úkol ztlumit nevraživost mezi konzervativci a liberály však nebude snadný. Experti zdůrazňují, že se propast mezi nimi stále více prohlubuje nejen v ideologickém, ale i geografickém smyslu. Linií je především dělení na velká města a venkov. V zemi tak vedle sebe žijí do jisté míry izolované komunity nejen s jinými postoji a názorovými lídry, ale také s rozdílnými zájmy a potřebami.

Demokraté musí oslovit venkov

Podle průzkumu Farm Futures, citovaného stanicí Fox News, se pro Trumpa chystaly hlasovat tři čtvrtiny zemědělců. V roce 2018, v době počátku obchodní války s Čínou, která na sektor dopadla, to bylo šedesát procent farmářů. Zemědělci podle všeho uvěřili tomu, že krátkodobé ztráty se jim vyplatí v dlouhodobém horizontu.

Je zřejmé, že demokraté budou muset venkovu nabídnout více, stejně tak jako manuálně pracujícím lidem z měst a předměstí, které trumpismus v posledních letech dokázal oslovit lépe než oni. Ke sjednocení země by však velmi pomohl také krok z druhé strany, tedy Trumpovo uznání porážky a vyzvání příznivců ke smíření a nikoli odporu.

Boj s koronavirem může být nepopulární

Současný prezident měl nakročeno k bezproblémovému znovuzvolení až do letošního jara, kdy přišel koronavirus. Biden nyní bude muset převzít zodpovědnost za komplikovaný boj s nákazou a nepopulární opatření. A bude si muset dát pozor, aby ho pandemie nesemlela stejně rychle jako Trumpa. Někdejší viceprezident uvedl, že chce hned v pondělí jmenovat tým vědců a dalších expertů, kteří by měli navrhnout jeho strategii. Už dříve hlásal důležitost nošení roušek a nutnost trasování a masivního testování, které by mělo být bezplatné.

S pandemií úzce souvisí téma zdravotnictví, neboť koronavirus více dopadá na skupiny s horší péčí. Biden hovoří o dalším zpřístupnění zdravotního pojištění pro Američany. Prosazení tohoto už od dob prezidenta Baracka Obamy citlivého tématu v Kongresu však nebude snadné.

Amerika čeká na další balík pomoci

S koronavirem se nevyhnutelně pojí také jeho ekonomické důsledky. Zemi teď patrně čekají nové dohady o dalším balíku pomoci a není vůbec jasné, zda se záležitost neodsune až do příchodu nové administrativy. Pokud republikáni udrží Senát, o čemž bude jasno až v lednu, bude podle expertů další injekce i tak spíše skromnější než masivní.

„Vhodnější bude něco menšího než vyhodit další tři biliony na tuto záležitost,“ prohlásil dosavadní vůdce senátní republikánské většiny Mitch McConnell v pátek poté, co byly zveřejněny lepší než očekávané údaje o říjnové nezaměstnanosti. Její míra klesla ze zářijových 7,9 procenta na 6,9.

Biden v kampani mimo jiné sliboval pomoc malému byznysu či odpuštění studentských půjček. Mezi jeho hospodářské záměry zároveň patří zvyšování daní pro bohaté. Další sliby demokrata zahrnují investice do zelené energie s cílem snížit emise. O řadu svých plánů zřejmě svede tuhý boj a mít na své straně celý Kongres by mu velice pomohlo.

Spojené státy letos také zažívaly silné rasové nepokoje. Záběry ze zapalování měst a rabování přispěly k vyhrocení dělení mezi Trumpovými příznivci a odpůrci a řešení rasové nerovnosti nijak nepomohly. Biden slibuje, že menšinám zajistí více příležitostí, chce jim poskytnout dostupnější bydlení a snížit platovou propast mezi rasami.

Číně musíme čelit společně, míní Biden

Trump svou předvolební kampaň hodně zaměřil na Čínu a svého rivala opakovaně obviňoval z příliš měkkého postoje vůči asijské velmoci. S napětím se proto čeká, jak se Biden vypořádá s touto ožehavou zahraničněpolitickou otázkou. Všeobecně se má za to, že by Peking neměl předpokládat nějak významnou úlevu od amerického tlaku. Pravděpodobnější je spíše posun od jednostranných akcí ke kooperaci s dalšími americkými partnery.

„Nejúčinnějším způsobem, jak této výzvě čelit, je vybudování jednotné fronty amerických spojenců, kteří se postaví nepatřičnému čínskému chování a porušování lidských práv,“ nechal se Biden už dříve slyšet. Náprava vztahů především s evropskými zeměmi je přitom další úkol, který má demokrat před sebou.

Trump se nevzdává

Joe Biden už obdržel řadu gratulací zahraničních lídrů a jeho příznivci slaví, naplno však své vítězství nemůže vychutnat kvůli neochotě prezidenta Donalda Trumpa uznat svou porážku. Dosavadní šéf Bílého domu neustále hovoří o manipulacích zejména s korespondenčními hlasy a podvodech.

Jeho tým už podal několik žalob, naposledy v Arizoně v okrese Maricopa. Podle prezidentových právníků tam pracovníci ve volebních místnostech nesprávně instruovali některé voliče, kteří na volebních přístrojích vyplnili příliš mnoho kolonek, čímž svůj hlas zneplatnili.

Výsledky ze státu ještě nejsou kompletní a Trump tam stále stahuje Bidenův náskok. Avšak zvrat v samotné Arizoně nic změnit nemůže. Stížnosti prezidentova týmu již odmítly například soudy v Georgii či Michiganu, některé spory jsou stále nevyřešené v Pensylvánii či Nevadě.

Odborníci však vesměs hovoří o malé šanci na obrat celkové boje. Přepočty v minulosti přinesly jen kosmetické změny. Prezident také nemůže příliš spoléhat na jemu nakloněný nejvyšší soud, protože role orgánu při řešení volebních sporů je zprostředkovaná a omezená. Trump patrně dosáhne jen prodlužování současné nejistoty a zvýšení nedůvěry části Američanů ve volební proces.