Bidenovou ministryní financí bude zřejmě exšéfka Fed a Trumpova kritička Yellenová

Volba bývalé guvernérka centrální banky Fed Janet Yellenové naznačuje, že nová vláda plánuje mohutnou státní podporu ekonomiky.

Volba bývalé guvernérka centrální banky Fed Janet Yellenové naznačuje, že nová vláda plánuje mohutnou státní podporu ekonomiky. Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Volba bývalé guvernérka centrální banky Fed Janet Yellenové naznačuje, že nová vláda plánuje mohutnou státní podporu ekonomiky.
Volba bývalé guvernérka centrální banky Fed Janet Yellenové naznačuje, že nová vláda plánuje mohutnou státní podporu ekonomiky.
3
Fotogalerie

Nastupující americký prezident Joe Biden nominoval na post mistryně financí Janet Yellenovou. Podle amerických médií volba bývalé guvernérka centrální banky Fed naznačuje, že nová vláda plánuje mohutnou státní podporu ekonomiky.

Do čela Fed Yellenovou jmenoval prezident Barack Obama v roce 2014, byla první ženou zastávající tuto funkci. Vydržela v ní ale jen jedno funkční období. Nový prezident Donald Trump její počínání nevybíravě kritizoval, vadilo mu například jen pozvolné zvyšování úrokových sazeb. V roce 2018 ji nahradil Jeromem Powellem.

Svými antipatiemi k Trumpovi se netajila ani Yellenová. Loni například prohlásila, že Trump vůbec nechápe úlohu Fed, a nepřímo se tak zastala svého nástupce Powella, jehož vztah s prezidentem postupem času také nabral vážné trhliny. „Pochybuji, že by byl vůbec schopen říct, že cíli Fedu jsou maximální zaměstnanost a cenová stabilita,“ řekla tehdy na adresu Trumpa Yellenová.

Příští ministryně financí se řadí k takzvaným holubicím finančního světa. Tito centrální bankéři upřednostňují podporu hospodářského růstu a tvorby nových pracovních míst, a to i za cenu přechodného růstu inflace.

Yellenová navíc prosazuje, aby politika centrální banky měla i silný sociální aspekt, je známá svým dlouhodobým bojem za snižování nezaměstnanosti. Její akademické práce, které spoluvytvářela se svým manželem, ekonomem a nobelistou Georgem Akerlofem, se zabývají tématy, jako jsou férové mzdy nebo vliv uspokojení z práce.

Nynější výběr Yellenové se rozhodně zamlouvá trhům. Index S&P 500 reagoval na oznámení růstem o 0,6 procenta. Burziáni oslovení agenturou Bloomberg se ovšem shodují, že vysoká kvalifikace Yellenové nemusí být na novém postu vším. Klíčová je také schopnost uzavírat politické dohody, a to je oblast, ve které Yellenové nemá mnoho zkušeností.

Očekává se, že jedním z jejích prvních kroků bude obnovení spolupráce mezi ministerstvem financí a centrální bankou. Stávající ministr Steven Mnuchin minulý týden odmítl prodloužit několik vládních programů na pomoc byznysu, a to před odpor Fed. Bidenova administrativa toto rozhodnutí pravděpodobně zvrátí.

„Namísto disharmonie a rozkolu mezi ministerstvem a Fed tu vznikne jednotná fronta, a to správně směřovaná jednotná fronta,“ komentovala Diane Swonková, hlavní ekonomka auditorské a poradenské společnosti Grant Thornton.

Janet Yellenová (74)
  • Dcera brooklynského lékaře a učitelky vystudovala ekonomii na Brownově a Yaleově univerzitě.
  • Vyučovala na prestižních vysokých školách, na Harvardově univerzitě, ekonomické škole v Londýně nebo na Kalifornské univerzitě. 
  • Působila jako členka Rady guvernérů Fedu (1994 až 1997), předsedkyně Rady ekonomických poradců v Bílém domě za vlády Billa Clintona (1997 až 1999) a šéfka Federální rezervní banky v San Francisku (2004 až 2010).