Kdo je budoucí první dáma Jill Bidenová? Učitelka, která se profese nevzdá ani nyní

Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže.

Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže. Zdroj: Reuters

Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže.
Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže.
Zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill po vítězném projevu ve Wilmingtonu.
Zvolený prezident Joe Biden s rodinou po vítězném projevu ve Wilmingtonu.
Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže.
13
Fotogalerie

Spojené státy budou mít nejvzdělanější první dámu v historii. Devětašedesátiletá Jill Bidenová Bílý dům dobře zná z doby, kdy byl její manžel Joe Biden osm let viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy. Během té doby se nevzdala své profese učitelky a byla tak první „pracující druhou dámou“ v historii USA. Přestože svou kariéru letos pověsila kvůli manželově prezidentské kampani na hřebík, chystá se nyní opět ke studentům vrátit a připsat si tak další prvenství.

„Pokud se dostaneme do Bílého domu, budu dál učit,“ řekla ještě před volbami Bidenová, která nahradí dosavadní první dámu Melanii Trumpovou. „Je to důležité. Chci, aby si lidé uvědomili hodnotu učitelů, vážili si jejich práce a profesi pozvedli,“ dodala Bidenová, která učí angličtinu na Northern Virginia Community College.

Za 231 let existence role první dámy tak může být Jill Bidenová jedinou první dámou Spojených států, která kdy měla placenou práci mimo Bílý dům. Podle historičky Katherine Jellisonové z Ohio University to bude i první prezidentova manželka, která má doktorský titul.

Bidenová považuje podle svých slov vzdělávání za celoživotní misi. „Učím hodně imigrantů a uprchlíků. Líbí se mi jejich příběhy, jací jsou to lidé a fakt, že jim mohu pomoci k úspěchu,“ uvedla budoucí první dáma. Chtěla by se také zasadit o odpuštění školného na tzv. community college, což je v americkém vzdělávacím systému předstupeň univerzit.

Měla nejspíš vliv i na výběr viceprezidenta

Její manžel, budoucí prezident, ji v rozhodnutí dál pracovat podporuje. „Učitelství není to, čím se Jill živí,“ řekl Biden. „Je to něco, co ji ztělesňuje.“ Bidenová dříve učila angličtinu na několika středních školách a věnovala se též vzdělávání žáků s emočními poruchami v psychiatrických zařízeních.

Svoji učitelskou dráhu letos na čas přerušila, aby se mohla věnovat manželově kampani. Svého muže doprovázela na mítincích a sama na nich také vystupovala. Rovněž se postavila za nevlastního syna Huntera Bidena, který byl prezidentem Donaldem Trumpem kritizován kvůli svým obchodním praktikám na Ukrajině. Údajně měla vliv i na výběr kandidáta na viceprezidenta, Biden si nakonec vybral Kamalu Harrisovou.

Bidenová se přirozeně také vyjadřovala k dopadům pandemie koronaviru na situaci ve školství, soucítila s rodiči i dětmi, které přicházejí o kvalitní vzdělávání. Návrat dětí do škol je podle ní důležitější než znovuotevření restaurací a kadeřnictví.

Ví, o co jde

Bidenová ví, jak to v Bílém domu chodí. Jako druhá dáma spolupracovala před lety zejména s Michelle Obamovou, která byla jednou z nejaktivnějších prvních dam v historii země. Společně například založily v roce 2011 iniciativu nazvanou Joining Forces, v níž povzbuzuje Američany k pomoci vojákům a jejich rodinám. To je úkol, který si předsevzala i nyní. Před třemi lety manželé založili také Biden Foundation, mimo jiné se oba partneři Joe i Jill angažují v osvětě o prevenci rakoviny.

Bidenová je podobně jako její současný manžel podruhé vdaná. Zatímco Joe Biden o první manželku s roční dcerou přišel při tragické dopravní nehodě, Bidenová se se svým prvním manželem rozvedla v polovině sedmdesátých let. 

V té době se potkala – údajně při rande naslepo – s mladým senátorem Joeem. Biden ji prý požádal o ruku pětkrát, než konečně souhlasila. „Nechtěla jsem, aby jeho děti znovu přišly o matku. Musela jsem si být stoprocentně jistá,“ řekla. Spolu mají dceru Ashley. Biden má z předchozího manželství dva syny, starší z nich zemřel v roce 2015 na rakovinu. Rodinná tragédie byla také možným důvodem toho, proč Biden nevyzval Donalda Trumpa v prezidentských volbách už před čtyřmi lety. Tehdy proti Trumpovi neuspěla Hillary Clintonová.

Jill Bidenová (69)
Narodila se jako Jill Tracy Jacobsová 3. června 1951 v Hammontonu ve státě New Jersey v rodině, která má italské i anglické předky. Byla nejstarší z pěti sester, které vyrůstaly v Pensylvánii. Po střední škole studovala na Delawarské univerzitě (1975), na univerzitě ve West Chesteru (1981) a na Villanově univerzitě (1987). V roce 2007, v 55 letech, se vrátila na Delawarskou univerzitu, aby si dodělala doktorát.