Kamala Harrisová, viceprezidentka USA. Půjde o první ženu v této funkci v historii

Kandidátka na americkou viceprezidentku Kamala Harrisová během debaty.

Kandidátka na americkou viceprezidentku Kamala Harrisová během debaty. Zdroj: Reuters

Kandidátka na americkou viceprezidentku Kamala Harrisová během debaty.
Kamala Harrisová se střetla v jediné debatě viceprezidentů s Mikem Pencem.
3
Fotogalerie

Demokratka, která se ostře vymezuje nejen proti současnému prezidentovi Donaldu Trumpovi, ale také proti fosilním palivům a utlačování etnických menšin. Je právničkou, senátorkou za Kalifornii. Harrisová, která má kořeny na Jamajce a v Indii. Harrisová se zřejmě stane první političkou tmavé pleti v Bílém domě a zároveň první ženou historie na takto vysokém postu v americké politice.

Harrisová je bývalou kalifornskou generální prokurátorkou (2011 až 2017) a někdejší okresní státní zástupkyní v San Franciscu. Narodila se 20. října roku 1964 v kalifornském Oaklandu. Je dcerou imigrantů z Jamajky a Indie, profesora ekonomie a lékařky.

Vystudovala politologii, ekonomii a práva na Howardově univerzitě a na Kalifornské univerzitě. Kariéru začala v advokátní kanceláři okresu Alameda, později přešla do okresní a městské advokátní kanceláře v San Franciscu. Kamala Harrisová je od roku 2014 provdaná za právníka Douglase Emhoffa, děti spolu nemají. Manžel má ale dva potomky z předchozího vztahu.  

Na adresu Kamaly Harrisové již několikrát padla ocenění ze strany Baracka Obamy nebo Billa Clintona. Prezident Donald Trump, jehož je Harrisová tvrdou kritičkou, veřejně prohlásil, že Harrisová je v podstatě jakýmsi „slabým článkem a výkony, které podává, jsou taktéž velice slabé“.  

Potenciální viceprezidentka Harrisová se mimo jiné ostře vyhrazuje proti fosilním palivům a Trumpa kritizuje například za to, že při debatách odmítá odsoudit rasistické skupiny, které hlásají bělošskou nadřazenost. S Joem Bidenem má Harrisová relativně přátelský vztah, dokonce se znala s jeho synem Beau Bidenem, který v roce 2015 podlehl nádorovému onemocnění. Ne na všem se však Harrisová s Bidenem shodují. Jednou z takových záležitostí je například plán zdravotního pojištění. Harrisová Bidenovi vytýká, že v jeho návrhu opomenul skoro deset milionů lidí, zatímco ona prosazuje pojištění pro všechny.

Dosavadní největší profesní úspěch si Harrisová připsala v roce 2008, kdy mělo několik tisíc Kaliforňanů přijít o své domovy. Nebyli totiž schopni splácet své hypotéky. Harrisové se ale velmi rychle povedlo vyjednat úlevu od bank ve výši 12 miliard dolarů, čímž se jí podařilo potenciální sociální zhroucení několika rodin zvrátit.