Česko hledá lodivoda. Rozpad politického spektra nekončí, jde o předzvěst bouřlivých časů

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Šéf ODS Petr Fiala
Předseda ODS Petr Fiala
Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
8
Fotogalerie

Nejdůležitější událostí letošního roku byly bezesporu krajské volby. Na politické šachovnici nově rozmístily figury, které se napřesrok střetnou v rozhodujícím utkání o vládu nad Českou republikou. Výsledek krajského hlasování naznačil, že favoritem by mohl být Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

Prakticky všechny volby, počínaje rokem 2010, byly protestní, a jejich důsledkem byl nekončící rozpad stranického spektra. Ten je charakteristický i pro pomalu končící letošek. Ten se dá definitivně označit za předzvěst nejistých časů.

Politické scéně sice dominuje hnutí ANO, dobré je ale připomenout, že v krajském hlasování získalo jenom pětinu hlasů. Nicméně největší soupeř babišovců ČSSD ztratila ve srovnání s předchozími volbami osm procent hlasů. Selhali komunisté a slabost tradičních stran stvrdili občanští demokraté, kteří za úspěch považují zisk devíti procent voličů.

Jak rozbitá je tuzemská politická scéna dokládá i fakt, že TOP 09 a STAN získaly dohromady zhruba osm procent hlasů a jejich společenství se rozpadlo. Není divu, že do krajských zastupitelstev se dostalo nejvíc politických uskupení v historii.

Kampaň před krajskými volbami sice zhoršila vztahy ve vládní koalici, přesto samotné vládnutí bylo spíše poklidné.

Nahrávala tomu ekonomická kondice země, dobře se vyvíjející stav veřejných financí a bezpochyby i fakt, že jak ČSSD, tak i lidovci téměř bez výhrad podporovali všechny návrhy ministra financí, které pod hlavičkou lepšího výběru daní a boji proti korupci dál svazovaly drobné a střední podnikání v České republice. Po krajských volbách se situace výrazně přiostřila.

Hnutí ANO chybějící program začalo čím dál víc nahrazovat agresivním marketingem a sociální demokracie, otřesená krajskou prohrou, začala hledat zbraň proti destruktivnímu stylu Babišovy politiky.

Zatím nejviditelnějším výsledkem byla v podstatě nepovedená obměna Sobotkova kabinetu. Krajské volby jsou odjakživa generální zkouškou na volby poslanecké. Kdo „nezajímavé“ regionální hlasování vyhraje, jak se ukázalo v letech 2006, 2010 i 2013, získá i ty velké do sněmovny. To se může, ale také nemusí napřesrok zopakovat.

Letošní rok byl mimořádný také tím, že na kost obnažil vyprázdněnost pravé části politického spektra. ODS a TOP 09 jsou slabé partaje, jiné pravicové strany typu Svobodní se vůbec neuchytily. Bylo by téměř s podivem, kdyby se prázdný prostor nikdo nepokusil obsadit. Stalo se, ohlásila se politická strana Realisté. V čele s otcem zakladatelem Petrem Robejškem, který se netají kritickým postojem k Evropské unii, a hlásá, že není v zájmu národa, aby ho zaplavila cizí civilizace.

Hodlá „hájit zájmy obyčejných lidí“. Setkala se s nečekaným ohlasem, a tak věří, že bude mít v nastávajících parlamentních volbách silnou podporu v krajích. Ale to už je politická kapitola, kterou napíše až příští rok.