Důchody od září vzrostou v průměru o 700 korun. Letos si většina seniorů polepší o dva a půl tisíce

Důchody se budou opět zvyšovat

Důchody se budou opět zvyšovat Zdroj: Foto Aha! – J. Poláček, M. Protivanský

Na alespoň částečnou pomoc s drahotou se od příštího měsíce může těšit většina lidí pobírajících starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchody. Většina z nich si přilepší v řádu vyšších stokorun, u seniorů s vyššími penzemi bude růst výraznější, dosáhne zhruba tisícikoruny.

Každý důchodce si v průměru polepší o 700 korun. Jedná se o třetí valorizaci v tomto roce, celkově průměrná penze od ledna stoupne na 18 tisíc korun. Další řádné zvýšení přibližně o 850 korun čeká seniory od ledna 2023. Především ženy na odpočinku začnou navíc měsíčně pobírat 500 korun za každé vychované dítě.  

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje letošní růst za dostatečný. Lednová, červnová a zářijová valorizace přijdou stát na 57 miliard korun. „Když se podíváme na vývoj, i s ohledem na to, co nás bude čekat v lednu příštího roku, výše důchodů se vůči průměrné mzdě dostane na nejvyšší náhradový poměr od roku 1991. Důchody tak budou vůči průměrné mzdě nejvyšší za posledních třicet let,“ řekl šéf rezortu práce.

Ještě loni v prosinci pobírali penzisté v průměru méně než patnáct a půl tisíce korun. Od 1. září 2022 vzroste průměrný měsíční důchod o více než dva a půl tisíce korun. Důchody se letos zvednou téměř o sedmnáct procent, dosáhnou tedy podobného tempa jako inflace.

Ministerstvo financí ve své srpnové makroekonomické prognóze uvedlo, že meziroční inflace by měla v prosinci kulminovat na úrovni kolem dvaceti procent. Průměrná inflace za celý rok má dosáhnout 16,2 procenta. V roce 2023 klesne na 8,8 procenta, předpokládá ministerstvo.

V lednu stát zvýšil průměrné důchody o 805 korun, v červnu o 1017 korun. Po zářijové valorizaci dosáhne podle Jurečky průměrný měsíční důchod 46 procent průměrné mzdy. V Česku je přes 2,8 milionu lidí s nárokem na důchod. Z toho 2,36 milionu seniorů, 414 tisíc invalidů a 65 tisíc vdov, vdovců a sirotků.

Penzisté však nedostanou přidáno rovnocenně. Podobně jako v červnu bude i v září platit, že čím vyšší důchod, tím vyšší zvýšení. Například důchodkyně s penzí třináct tisíc korun dostane navíc necelých pět stovek měsíčně. Naopak člověk pobírající jednadvacet tisíc získá od státu devět stovek. Důvodem je to, že systém sociálního pojištění odráží výši výdělku v produktivním věku.

Opoziční ANO považuje tři valorizace za nedostatečné. Na podzim v Poslanecké sněmovně znovu navrhne, aby vláda penzistům jednorázově vyplatila šest tisíc korun. „Budeme se také radit o tom, zda nenavrhnout navýšení nad rámec zákonné valorizace,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla, že pro domácnosti seniorů žijících na hranici chudoby existuje možnost sociálních dávek. „Pokud zvýšení penzí nepokrývá výdaje, které má domácnost na potraviny, energie či nájem, není ostudou si o dávku požádat,“ řekla.

Podle aktuální novely státního rozpočtu spolknou letos penze rekordních 555,9 miliardy korun, což je o čtyřicet miliard více než stát vybere na sociálním pojistném od zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Penze jsou suverénně největší položkou rozpočtu, donedávna tvořily čtvrtinu všech výdajů. Nyní spotřebují více než třetinu peněz, s nimiž vláda hospodaří. Zatímco ještě v letech 2018 a 2019 byl důchodový účet v plusu 16 až 18 miliard korun, v roce 2020 se v důsledku covidové pandemie propadl do čtyřicetimiliardového minusu. V polovině letoška v systému chybělo osm miliard.

Kalkulačka: Starobní důchod 2022 >>>
Kalkulačka: Důchodový věk >>>

Valorizace penzí v roce 2022 (v korunách)
 Celkové výdajePrůměrné zvýšení důchodu
Leden 28 miliard805
Červen21 miliard1017
Září8 miliardcca 700
Celkem57 miliard 

Pramen: MPSV