Stát v případu H-System selhal, tvrdí Marvanová. Politici prý zatím řešení nepřinášejí

Hana Marvanová

Hana Marvanová Zdroj: ČTK

Do kauzy klientů H-Systemu, kteří se mají ze svých horoměřických domovů do měsíce vystěhovat, se vkládá stále více politiků. Advokátka Hana Marvanová, jež část ostatních poškozených zastupovala a chystá se kandidovat v pražských komunálních volbách, ale dosavadní vyjádření politických představitelů vnímá skepticky. „Zatím nemají řešení,“ říká Marvanová. Dodává, že stát selhal a nezajistil spravedlivý proces.

Zastupovala jste ty klienty H-Systemu, kteří možnost bydlet v horoměřických nemovitostech neměli. Jak vnímají rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého se musejí členové družstva Svatopluk vystěhovat, přestože si byty svépomocí dostavěli?

Verdikt nás překvapil a nevnímají ho jako spravedlivý, byť podle litery zákona takový je. Výklad zákona by měl odpovídat i dobrým mravům a principu. Poškozeni jsou ovšem všichni klienti. Byla by chyba, kdyby verdikt stavěl jednotlivé jejich skupiny proti sobě. Když se byty prodají, majetek bude konkurzu. Přednostní uspokojení nenáleží klientům H-Systemu. Je jedno, jestli jsou ve Svatopluku nebo jinde. Musí se najít řešení, které je spravedlivé pro všechny poškozené.

Jak by mohlo vypadat?

Za prvé by domy a byty v Horoměřicích měly zůstat lidem. Dále se musí najít cesta, jak se zároveň odškodní alespoň trochu ostatní věřitelé. Zde se nachází možnost, že by je ministerstvo spravedlnosti odškodnilo za průtahy řízení. To je normální zákonný postup. Stát selhal nejen v tom smyslu, že nezajistil spravedlivý proces, ale také že nezabránil tomu, aby si pachatelé užili majetku.

Myslíte si, že takové odškodnění by bylo dostatečné?

Toto řešení by bylo adekvátní tomu, co by bylo možné získat prodejem horoměřických nemovitostí. Pominul by ten tlak na to, že je třeba prodat tamní domy proto, aby se z výtěžku uspokojili věřitelé. Jinak samozřejmě to odškodnění dostatečné není. V systému zmizely dvě miliardy a tyto peníze nebyly dohledány. Dohledán byl jen zlomek - nemovitosti v Rabyni na Slapech.

Chybnou prací soudu a exekutora byl tento majetek vydražen a zmizel. V současnosti se o něj vede spor trvající dvanáct let, ze kterého se měli uspokojit poškození. Tady vidíte, že spravedlnost v kauze naprosto selhává. A doposud se o to politici nezajímali.

Do kauzy se ovšem svými výroky a sliby vložili premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman, šéf ČSSD Jan Hamáček či hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Jak jejich zapojení hodnotíte?

Zatím nemají řešení. Prezident se sejde s předsedou Nejvyššího soudu, ale ta schůzka nemůže nic vyřešit. Nelze ex post zasahovat do činnosti soudce. Jan Hamáček navrhoval nouzové byty nebo sociální dávky, ale to není řešení. Poškození lidé nejsou sociální případy, nejsou postiženi chudobou, ale nespravedlností.

Nenesou ale zodpovědnost za svou situaci právě oni sami, jak říká soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka?

Myslíte, že si investici měli lépe rozmyslet a že ji neměli dostatečně právně zabezpečenou? Ano, určitě. Mí klienti si byli vědomi toho, že toto není bezpečná investice. Na druhou stranu, lidsky to dokážu pochopit.

Jak se říká, zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Když v tom někdo utopí milion a má možnost se tam nastěhovat, správce mu to dovolí a on má možnost si to dostavět, tak toho ti lidé využijí. „Pak se pokusíme všemi možnými způsoby si to vybojovat,“ říkají si. Takže já to dovedu pochopit a rozhodně bych si nedovolila házet vinu na oběti H-Systemu.