Samosprávy chtějí více peněz na silnice a péči o seniory. Žádají až devět miliard

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto.
Ilustrační snímek
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Hned dva návrhy na změnu zákona o přerozdělování daní cílí na výdaje státní pokladny, respektive Státního fondu dopravní infrastruktury. 

První, který předloží Starostové a nezávislí spolu se dvěma regionálními zastupitelstvy, chce pro všech čtrnáct krajů devět miliard korun. Další návrh novely prosazuje kvůli vylidňování obcí Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova, které žádají čtyři miliardy. Oproti současnosti by podle nich peníze už nerozdělovala vláda, ale rozhodovaly by o nich samosprávy.

„Kraje nemají možnost plánovat do budoucna. O finanční prostředky například na opravy silnic druhé a třetí třídy se musejí každoročně handrkovat s ministerstvy,“ řekl šéf STAN Vít Rakušan. Předpokládá, že předlohu schválí v řádu týdnů liberecké a také středočeské krajské zastupitelstvo. Následně by ji posoudila vláda a parlament.

V zastupitelstvu máme podporu ANO, ODS a dalších stran,“ uvedl liberecký hejtman Martin Půta (STAN). „Věříme, že návrh uspěje i proto, že se na podzim konají krajské volby,“ dodal s tím, že letos uplyne dvacet let od vzniku územních samosprávných celků. „Za tu dobu se v rozdělování finančních prostředků krajům vůbec nic nezměnilo,“ podotkl. O návrhu jedná i s Asociací krajů. 

Made with Visme Presentation Maker

Úprava by peníze rozdělovala na základě lidnatosti daného regionu a počtu kilometrů druhé a třetí třídy. Nejvíce by si polepšily Středočeský kraj (2,5 miliardy), Jihomoravský kraj (1,6 miliardy) a Moravskoslezský kraj (1,3 miliardy). Právě střední Čechy a jižní Morava se potýkají s největším přílivem nových obyvatel.

Méně šancí na úspěch má záměr obcí. Aby získaly čtyři miliardy korun na péči o seniory nebo na školství, hodlají zastropovat na hranici roku 2019 výši příjmů čtyř největších měst – Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. 

„Obcím neustále rostou náklady, stát na ně postupně převádí řadu dalších povinností. Navíc je zavaluje byrokracií,“ uvedla předsedkyně Spolku pro obnovu venkova a europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Zatímco k návrhu Starostů se ministerstvo financí staví vstřícně, iniciativu obcí nepodporuje.