SPD a komunisté se spolupráci nebrání, na řadě věcí se shodnou

Místopředsedové Sněmovny Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM)

Místopředsedové Sněmovny Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM) Zdroj: ČTK

Krajně pravicová Svoboda a přímá demokracie připouští dohodu s KSČM o možné podpoře jednobarevné vlády ANO. Ani komunisté spolupráci nevylučují. Obě strany se tak připravují na variantu odchodu ČSSD do opozice. 

Shodují se například na všelidovém referendu, zvyšování životní úrovně důchodců a pracujících rodin s dětmi nebo na kvalitní a dostupné zdravotní a sociální péči. Uskupení Tomia Okamury také hlasovalo pro dodatečné zdanění finančních náhrad církevních restitucí. 

„Případná podpora vlády odborníků nominovaných ANO ze strany SPD je reálný politický projekt,“ reagoval na dotazy deníku E15 o možných programových průnicích s KSČM Okamura. „Lze dosáhnout férových politických podmínek, které samozřejmě musí brát v úvahu stanoviska komunistů jako strany podporující nynější koaliční vládnutí,“ dodal s tím, že klíčovým garantem jednání by byl prezident Miloš Zeman.

KSČM žádá hlavně to, aby byly postupně plněny její programové priority, s nimiž souhlasilo hnutí Andreje Babiše. „Z mého pohledu by při dalším rozhodování o případné toleranci menšinové vlády ANO podporované SPD bylo důležité, aby se výrazně nezměnilo programové prohlášení současného kabinetu,“ uvedla předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru za komunisty Miloslava Vostrá.

I lídr partaje Vojtěch Filip už připustil shodu s Okamurou. Nahrazení sociálnědemokratických ministrů odborníky by podle něj bylo jen rekonstrukcí současné vlády.

Odpůrcem spolupráce s SPD je poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Krajní pravici vládnoucí s populistickým oligarchou už by šlo těžko podpořit,“ napsal na Facebooku.

Svazku s Okamurou však není nakloněn ani Babiš, který se údajně obává rozkolu v poslaneckém klubu ANO. Na druhé straně se už mnohokrát od voleb v roce 2017 ukázalo, že postoje ANO, SPD a KSČM jsou shodné. Toto uspořádání by mělo pohodlnou většinu 112 členů dolní komory parlamentu, tedy o čtyři více než má současná koalice.

Vláda se v posledních týdnech ocitla v krizi. Prezident odmítá jmenovat místopředsedu ČSSD Michala Šmardu ministrem kultury, oranžoví hrozí demisí svých ministrů. Tuto středu se má Babiš opět sejít se Zemanem. 

Priority krajní pravice a levice

SPD

- prosazování přímé demokracie, tedy i všeobecného referenda

KSČM

- předpis o obecném referendu

SPD

- navýšení podpory pracujícím rodinám s dětmi a invalidním a starobním důchodcům

KSČM

- valorizace důchodů

SPD

- větší dostupnost zdravotní a sociální péče

KSČM

- udržení kvalitní dostupné zdravotní péče bez navyšování spoluúčasti

SPD i KSČM

- zdanění církevních restitucí

Další priority

SPD

- přímá volba a odvolatelnost politiků a jejich hmotná odpovědnost

- pomoc lidem v dluhových pastech a změna systému exekucí

- podpora živnostníků a menších podnikatelů

- snížení byrokracie

- zachování bezpečnosti a suverenity ČR

KSČM

- chránit přírodní bohatství ČR, vodní zdroje budou ve vlastnictví státu

- stop nárůstu cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů

- zvyšování minimální mzdy