Spor o Pražský inovační institut. Je to odkladiště pirátských politiků, míní opozice 

Na magistrátu hlavního města (na snímku) panuje kvůli Pražskému inovačnímu institutu dusno. Opozice chce zásadně změnit jeho směřování.

Na magistrátu hlavního města (na snímku) panuje kvůli Pražskému inovačnímu institutu dusno. Opozice chce zásadně změnit jeho směřování. Zdroj: Profimedia.cz

Hlavní město se po letech lavírování chtělo vrhnout do podpory inovací vznikajících na jeho území, ale místo toho vypukl spor politických stran o budoucí směřování Pražského inovačního institutu (Pii). Opoziční ANO a koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) označují Pii za odkladiště pirátských politiků s netransparentním hospodařením. Institut naopak nachází zastání u Pirátů a hnutí Praha sobě. 

Pražský inovační institut vznikl přede dvěma lety s cílem podporovat inovace a jejich rozvoj v Praze. Vzorem mohlo být třeba Jihomoravské inovační centrum (Jic), které chválí zástupci startupové scény. Jic ovšem vznikl před dvaceti lety, takže má značný náskok, Prahy se snahou o podporu inovací přišla až mnohem později. 

Budoucí směřování Pii, který vznikl v lednu 2020, se zřejmě změní. Výhrady k jeho fungování mají dvě politická tělesa, která budou zřejmě mít v povolebním uspořádání výrazné slovo – ANO a koalice Spolu.

„Hospodaření je netransparentní a kontrola pro nás zastupitele v podstatě nemožná,“ kritizuje například pražský zastupitel Ondřej Prokop (ANO). „Piráti si z Pražského inovačního institutu udělali takové vlastní ‚výzkumné‘ pracoviště, kam uklidili třeba svého starostu Mazura poté, co ho zastupitelstvo Prahy 5 odvolalo z funkce a on zůstal bez placených funkcí,“ přidává další výtku.

Podobně hovoří i starosta Prahy 9 a magistrátní zastupitel Tomáš Portlík (ODS). „My vlastně nevíme, co institut dělá, kromě toho, že čile zaměstnává lidi spojené s Pirátskou stranou,“ napsal Portlík deníku E15. Stejně jako Prokop, i Portlík kritizuje hospodaření organizace.

„Je veřejným tajemstvím, že hospodaření a vedení účetnictví institutu je v katastrofálním stavu,“ pokračuje Portlík. V dozorčí i správní radě institutu zasedají zástupci politických stran.

Financování institutu je poměrně komplikované, jelikož pro něj není vyčleněná provozní dotace z rozpočtu města. Peníze na fungování čerpá z evropských projektů, které jsou ovšem navázané na konkrétní dotační projekty, penězi k volnému použití Pii nedisponuje. Pii ve výroční zprávě odhaduje rozpočet na letošní rok na zhruba 80 milionů korun, v předchozím roce to bylo přes deset milionů. Pro Pii v současné době pracuje zhruba padesát lidí. 

Mezi hlavní současné projekty Pii patří Prague Smart Accelerator a projekt inovací ve vzdělávání. Jako další příklady činnosti šéf institutu Bohumil Kartous zmiňuje mentoringovou platformu DoToho!, projekt pro včasnou detekci Alzheimera s ČVUT nebo Podnikatelské a inovační centrum PIC. „Aktivit máme hodně na to, že fungujeme teprve dva roky,“ shrnuje Kartous.

Ředitel kritiku odmítá. „Hospodaření Pii negativně ovlivňuje fakt, že za celých 2,5 roku existence nedostal od magistrátu provozní dotaci, ačkoli o ni vedení institutu opakovaně žádalo. Instituce o padesáti zaměstnancích nemůže fungovat jen z peněz, které pocházejí z evropských projektů,“ říká Kartous.

„Ohrazuji se proti tomu, že je financování Pii netransparentní. Ve financování Pii nic neskrýváme. Je podrobené stálé kontrole od pražského magistrátu i ministerstva školství, které dozorují řádné čerpání evropských dotací,“ pokračuje Kartous.

Nicméně připouští, že v minulosti Pii problémy s hospodařením měl. „Pražský magistrát loni nařídil v Pii kontrolu, na základě níž jsme už vytčené nedostatky odstranili. Týkaly se provozních záležitostí, nikoli financování,“ upřesňuje šéf Pii. 

Kritiku týkající se pirátského výzkumného pracoviště Kartous rovněž odmítá s tím, že se jedná o předvolební evergreen. „Z padesáti zaměstnanců, kteří v Pii pracují na plný nebo částečný úvazek, je pouze jeden člověk, který se hlásí k Pirátské straně. Je to Daniel Mazur a pracuje na poloviční úvazek jako finanční manažer projektu Prague Smart Accelerator,“ odpověděl Kartous. Žádní další členové Pirátů podle něho v Pii nepůsobí.

Zastání Kartous a spol. naopak našli u Jaromíra Beránka, který na Magistrátu předsedá výboru pro ICT a Smart City. „Přes počáteční porodní bolesti spojené zejména s nedostatkem odborníků se tyto myšlenky podařilo úspěšně uvést v život a Pii odvádí kvalitní práci při realizaci vlajkových projektů Prague Smart Accelerator a Implementace krajského akčního plánu ve vzdělávání,“ hodnotí pirátský politik.

„Pražský inovační institut má v hlavním městě bezpochyby své místo,“ přidává se předsedkyně výboru pro školství a vzdělávání Mariana Čapková z hnutí Prahy sobě.

Pii se nicméně změny v brzké době nevyhnou. „Změny ve struktuře a vizi institutu, k čemuž již připravujeme podklady, budou v rukou budoucího politického vedení města. Bude záležet jen na něm, jakým směrem se podpora a rozvoj inovací budou v Praze ubírat,“ připouští šéf Pii. 

Ani ze strany ANO a koalice Spolu nezaznívají hlasy o konci institutu. „Nechci mluvit rovnou o zrušení, protože pokud by institut plnil původní funkci, smysl by měl. Podpora podnikání a inovací je důležitá, ale musí se dělat koncepčně a systematicky,“ uvedl Ondřej Prokop (ANO).

„Je předčasné mluvit o zrušení, přece jen do institutu koalice pana Hřiba nainvestovala nemalé prostředky a rozhodně si nepřejeme, aby vyletěly oknem. Primárním cílem bude udělat institut akceschopným, pokud to bude možné,“ vyjádřil se k budoucnosti Pii Tomáš Portlík (ODS). Pii v současné době je ovšem podle něho „černá skříňka, do které nikdo nevidí“.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub