Stát nezvládl další IT zakázku. Projekt Czechiana byl černá díra, řekl Zaorálek

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) Zdroj: Michaela Szkanderová

Sídlo ministerstva kultury na Maltézském náměstí
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Ministr kultury Lubomír Zaorálek
5
Fotogalerie

Těsně před podpisem smlouvy vycouvalo ministerstvo kultury ze své největší IT zakázky – projektu Czechiana za téměř 450 milionů korun. Portál měl od října umožnit on-line přístup k obrazovým, textovým, audiovizuálním a zvukovým materiálům.

Po předražených dálničních známkách rezortu dopravy a pondělním zásahu policie na ministerstvu práce a sociálních věcí kvůli informačnímu systému na vyplácení dávek je to v krátké době třetí případ, kdy stát nezvládl IT kontrakt.

„Projekt byl megalomanský a nadbytečný,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že na zastavení zakázky bez postihů a právních důsledků zbývalo jen pár dnů. 

Czechiana se připravovala několik let, loni v dubnu ji schválila vláda. „Celá věc byla spravována velmi podivným způsobem, byla to černá díra. Budeme provádět audit,“ dodal ministr.

Zaorálek nevyloučil personální postihy, které budou záviset na výsledku hloubkové kontroly. Připomněl, že už v roce 2017 upozornilo ministerstvo vnitra na to, že chystaný portál vykazuje výrazné disproporce mezi náklady a efekty, a žádalo zvážení plánované investice.

Czechiana vychází z programového prohlášení vlády v podobě závazku „prosadit nový model prezentace ČR v zahraničí, založený mimo jiné na vývozu českého umění a kultury“. Má dodávat informace panevropskému projektu Europeana, kde budou přístupné všechny volně šiřitelné kulturní odkazy unijních zemí. Aktuálně v něm zájemci najdou přes 58 milionů uměleckých děl, artefaktů, knih, videí a zvuků z celé Evropy. Své národní portály mají Slovensko či Maďarsko.

Problémy s IT má i ministerstvo pro místní rozvoj, pod nějž spadá takzvaný Národní elektronický nástroj pro přidělování státních zakázek, který stál půl miliardy korun a jeho roční provoz polyká desítky milionů.

Rezort financí se pak potýká se zastaralým systémem ADIS, který používají tisíce pracovníků finančních úřadů už od roku 1992. Za téměř třicet let přišel na devět miliard.

„Psali jsme dopisy do centrály IBM a nespočetněkrát jsme se scházeli s jejími zástupci. Nakonec se nám podařilo najít shodu na budoucím předání autorských práv v roce 2023,“ uvedla loni šéfka Finanční správy Tatjana Richterová.