Výstava Manola Blahnika v Praze přijde na 200 tisíc eur, přiveze ji exšéf Microsoftu Jiří Devát

ZNÁMÝ NÁVRHÁŘ. Manolo Blahnik, jehož boty patří k nepostradatelné výbavě celebrit, bude mít výstavu v Muzeu Kampa.

ZNÁMÝ NÁVRHÁŘ. Manolo Blahnik, jehož boty patří k nepostradatelné výbavě celebrit, bude mít výstavu v Muzeu Kampa. Zdroj: ČTK

Boty Manolo Blahnik
Boty Manolo Blahnik
Jiří Devát, organizátor výstavy Manola Blahnika v Praze
Jiří Devát, organizátor výstavy Manola Blahnika v Praze
5
Fotogalerie

Na jeho luxusních botách na vysokém podpatku, jejichž cena dosahuje často i tisícovky dolarů, „ujížděla“ hlavní hrdinka seriálu Sex ve městě Carrie Bradshawová. Teď si zhruba pětistovku jeho „výtvorů“ budou moci prohlédnout všichni zájemci nejen v televizi, ale i naživo v Česku.

Od srpna do října příštího roku se v Muzeu Kampa zastaví putovní výstava světoznámého módního návrháře Manola Blahnika. Praha se tak zařadí do skupiny měst, jako je Milán, Petrohrad, Madrid, Tokio a Toronto, dalšími destinacemi, o kterých se jedná, jsou Dubaj, Londýn, New York.

„Samotné produkční náklady se pohybují mezi 150 tisíci a 200 tisíci eur,“ řekl deníku E15 bývalý šéf tuzemského Microsoftu či Ciska Jiří Devát, který celý projekt výstavy v Česku chystá. Devát pro projekt shání i finanční partnery, protože například jen pojistka a přeprava díla ženou náklady vzhůru.

„Manolo Blahnik si dal podmínku, že exponáty bude přepravovat a pojišťovat jedna konkrétní londýnská firma a ta si jen za dopravu z Petrohradu do Prahy řekla 25 tisíc eur,“ uvedl Devát s tím, že ale v takových případech má člověk celkem omezený vyjednávací prostor, protože když to Blahnik chce, není možné jít proti jeho vůli.

To, zda výstava bude rentabilní, zatím Devát nechce předjímat. Doufá, že návštěvnost překročí 100 tisíc lidí, přičemž významnou částí návštěvníků by mohli být turisté. Odkazuje na úspěšné výstavy sbírky originálních Muchových plakátů patřící původně tenistovi Ivanu Lendlovi, anebo přehlídku šperků francouzského klenotnického domu Cartier na Pražském hradě. „Ani v jednom případě neznám ekonomiku toho projektu, ale pokud mohu soudit alespoň z pohledu počtu návštěvníků, tak to mělo šanci být ekonomicky rentabilní,“ myslí si Devát.

Ten s Manolem Blahnikem začal o možnosti výstavy jednat už před osmi lety, kdy došlo k prvnímu kontaktu přes společného kamaráda žijícího v La Palmě na Kanárských ostrovech. Tam se Blahnik v roce 1942 narodil španělské matce a českému otci, díky němuž má na Prahu silnou vazbu. Manolo Blahnik, který žije v Británii, vlastní v šesti zemích osm obchodů, ten v londýnské Chelsea se objevil už před více než 40 lety.