Nejčastější chyby při rekonstrukci a rady, jak se jich vyvarovat

Zdroj: Depositphotos

Plánovaná rekonstrukce vyžaduje promyšlení celé řady jednotlivých dílčích kroků. Když se vám podaří všechno správné zvládnout, bude odměnou nové bydlení, kde se budete cítit dobře a váš majetek vzroste na hodnotě. Ještě než se pustíte do celé akce, zjistěte si, na co si dát při rekonstrukci pozor, ať se vyhnete některým z nejčastějších chyb, které mohou celou akci zbytečně zkomplikovat.

Výběr laciného materiálu

Při dnešních vysokých cenách stavebních materiálů se vždycky hodí ušetřit nějakou tu korunu. Nemělo by to však být příliš na úkor kvality. Nejlevnější stavební materiály totiž mohou mít velmi nízkou kvalitu, což může zkomplikovat jednotlivé postupy. Například nejlevnější betonová stěrka může prasknout a podobně. Ve výsledku by taková realizace byla ještě o něco dražší a pracnější. Z toho důvodu je lepší sáhnout po materiálu, který nabídne odpovídající poměr ceny a kvality. V praxi to znamená vybrat materiály od prověřených značek či materiály s dobrým hodnocením. Poradit se můžete se zkušenými stavaři nebo také můžete najít informace na internetu. Pokud navíc dáte přednost kvalitě i za vyšší cenu, může být výsledek o něco lepší a s delší životností.

Pozor si dejte na časovou platnost kalkulací a na sjednávání stavebních prací u specializovaných firem. Právě ty se mohou snažit drasticky ušetřit na výběru méně kvalitních materiálů. Položková kalkulace by také měla být co nejnovější, aby zahrnovala aktuálně platné ceny. Vyhnete se tak pozdějšímu nepříjemnému překvapení, že vám finance najednou nestačí.

Nepromyšlené finance

Právě nepromyšlené finance, které se v průběhu rekonstrukce ukážou jako nedostatečné, jsou častou chybou v mnoha případech. Pokud si koupíte již starší nemovitost, na kterou si vezmete vyšší hypotéku právě za účelem rekonstrukce, je nutné počítat s aktuální velmi vysokou cenou za nejrůznější materiály. Snadno se tak může stát, že hypotéka najednou na opravy nebude stačit. A co dělat v takovém případě?

Jako půjčka na bydlení mohou dobře fungovat nejrůznější úvěry. Pokud si vyberete finanční produkty určené přímo na rekonstrukci či vybavení domácnosti, můžete se dostat na nižší úrokové sazby v porovnání s obyčejnými neúčelovými půjčkami. Samozřejmě také platí, že výhodnější podmínky zpravidla dostanete u bankovních institucí, kam je dobré zamířit jako na první místo.

V případě, že náklady na rekonstrukci neúměrně vzrostou a budete potřebovat další úvěr, zvažte, jestli zvládnete novou výši měsíčních splátek. Kromě úvěru na rekonstrukci totiž musíte dále splácet další závazky, jako je například hypotéka, nejrůznější leasingy a podobně. V některých případech tak může být dobrou volbou refinancování, které spojíte s čerpáním vyšší částky právě pro zafinancování náročnější rekonstrukce. Problém nemusí nastat ani ve chvíli, kdy se o vysokých nákladech na stavební úpravy dozvíte víceméně na poslední chvíli. V takovém případě je tu rychlá půjčka, kdy máte peníze k dispozici klidně již druhý den od podpisu a schválení veškeré nezbytné dokumentace.

Nezvládnutý harmonogram

Rekonstrukci je potřeba dobře naplánovat. Pokud některé práce zvládnete sami, udělejte je s dostatečným předstihem před nástupem řemeslníků. Ty je potřeba mít nasmlouvané poměrně dlouho dopředu, protože většina z nich má zakázky na delší dobu.

Promyšlená rekonstrukce s pozitivním efektem do budoucna

Žádoucí je také to, aby měla rekonstrukce nemovitosti pozitivní dopad na pozdější výdaje. To v praxi znamená výběr úsporného systému vytápění a dostatečné zateplení pro snížení tepelných ztrát. Zaměřte se na fasádu, ale i střechu nebo okna. Právě těmito místy totiž uniká nejvíce energie, což ve výsledku znamená i zbytečné výdaje navíc.