Průzkum: V práci chceme jistou dávku autonomie. Ta pak snižuje fluktuaci

Jakou zvolím motivaci:

Jakou zvolím motivaci: Zdroj: istock.com

...
.
3
Fotogalerie

Pokud je nám v práci dopřán luxus individuální kontroly plnění úkolů a samostatného plánování, přispívá to k naší spokojenosti a motivuje nás to k lepším výkonům. S rostoucí mírou autonomie roste i produktivita. Ukázala to studie vědců z University of Birmingham.

Jednou z forem autonomie je možnost nastavení pracovní doby. Některé společnosti už nabízejí benefit v podobě tzv. samoplánování směn. Zaměstnanec si tak může vytvořit rozpis směn podle svých osobních potřeb. Ať už fyzických nebo sociálních. „Mohu potvrdit, že individuální možnost rozhodovat o pracovní době pomáhá firmám nejen udržet dobré zaměstnance, ale i získat nové, výrazně snížit jejich fluktuaci a zajistit lepší výsledky,“ říká konzultant poradenské firmy Déhora v České republice Roman Urban.

Není tak překvapením, že 90 procent manažerů sdělilo, že mají při své práci určitou míru autonomie. Naopak profese, jako jsou lékaři a zdravotnický personál, právníci nebo účetní, se potýkají s nedostatkem autonomie, pokud jde o samotnou práci a zejména pracovní dobu. Téměř polovina dělnických profesí se vyjádřila, že nemá svobodu žádnou.

Průzkum také ukázal, že autonomie přispívá k nižší hladině stresu zaměstnanců, má pozitivní vliv na jejich spokojenost i méně odchodů k jinému zaměstnavateli.

Jak to vidí ženy a muži

Pro ženy je podle průzkumu rozhodně důležitá časová flexibilita, díky které skloubí pracovní život s tím osobním. Pro muže je zase lepší přesné načasování konkrétních pracovních úkolů, jejich pořadí a pracovního tempa.