Brigáda na dohodu o provedení práce v příkladech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Výpočet čisté mzdy
3
Fotogalerie

V červenci a srpnu si přivydělávají formou různých brigád nejenom studenti nebo penzisté, ale i zaměstnanci. Povídejme se v několika praktických příkladech na to, co je dobré vědět o DPP.

Na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok. Sociální pojištění a zdravotní pojištění se z dohody o provedení práce platí, když je hrubá měsíční odměna 10 001 korun a více. Při nižší hrubé odměně neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění zaměstnanec ani zaměstnavatel. Co je dobré vědět o DPP?

Příklad: DPP musí být uzavřena písemně

Student VŠ Filip obdržel od zaměstnavatele nabídku si přivydělat tři týdny na dohodu o provedení práce. Přestože se bude jednat o brigádu pouze v rozsahu tří týdnů, tak musí být dohoda sjednána písemně. Dohoda o provedení práce musí být vždy sjednána písemně, ústně bylo možné sjednávat dohodu o provedení práce pouze před rokem 2011.

Příklad: Nadstandardní odměna je možná

Slečna Karolína, studentka posledního ročníku VŠ, je IT odbornicí, a proto jí byla nabídnuta brigáda na jednom firemním projektu za 70 tisíc korun měsíčně během letních prázdnin. Slečna Karolína si není jistá, zdali může mít formou brigády takhle nadprůměrně vysokou hrubou mzdu. Slečna Karolína může mít hrubou měsíční odměnu z dohody o provedení práce i 70 tisíc korun, výše hrubé odměny není nijak omezena. Z hrubé odměny jí bude odvedena daň z příjmu, sociální pojištění i zdravotní pojištění. Vzhledem k nadprůměrné odměny tedy zaplatí i nadprůměrně vysoké přímé daně.

Příklad: Dvě práce na DPP a jedno prohlášení k dani

Penzista Karel si bude během července, srpna a září přivydělávat pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. U jednoho z nich bude mít hrubou odměnou 21 tisíc korun a u druhého 9 000 korun. Penzista Karel může uplatnit při výpočtu daně z příjmu slevu na poplatníka pouze u jednoho zaměstnavatele, stejně jako ostatní zaměstnanci. U zaměstnavatele s vyšší hrubou odměnou tedy podepíše prohlášení k dani a vypočtenou daň z příjmu si sníží o slevu na poplatníka ve výši 2 570 korun, stejně tak bude z této odměny platit sociální pojištění a zdravotní pojištění. Z nižší odměny ve výši 9 000 korun daň z příjmu již platit bude, a sice 1 350 korun (9 000 korun x 15 procent), ale zase nebude platit pojistné, neboť hrubá odměna je do limitu.

Příklad: OSVČ a brigáda na DPP

Živnostník Jaroslav si během prázdnin ke své samostatné výdělečné činnosti přivydělá ještě brigádou na DPP. Pracovat na dohodu o provedení práce mohou i osoby samostatně výdělečně činné. V praxi je možný souběh příjmů ze závislé činnosti dle § 6 a příjmů ze samostatné výdělečné činnosti dle § 7 zákona o dani z příjmu. Vzhledem k tomu, že hrubá odměna v každém měsíci z DPP bude 10 tisíc korun a bude z ní odvedena 15procentní srážková daň, tak pan Jaroslav nebude tuto odměnu uvádět do daňového přiznání, odvodem srážkové daně je jeho daňová povinnost splněna.

Příklad: Brigáda předčasného důchodce

Pan Milan odešel před necelými dvěma lety do předčasného důchodu a v červenci a srpnu 2022 si bude současně přivydělávat pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 tisíc korun. Ani z jedné odměny tedy nebude vznikat povinnost platit sociální pojištění, limit pro neplacení se totiž posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť. Pan Milan může tedy současně pobírat předčasný důchod a mzdu ze zaměstnání. Do dosažení řádného důchodového věku nemohou mít předčasní důchodci příjem podléhající platbě sociálního pojištění, což je v případě pana Milana splněno.