Daňová vratka: Kdo má nárok na daňový přeplatek a komu stát vrátí nejvíce peněz

Daňové přiznání. Kdo má nárok na vrácení daní?

Daňové přiznání. Kdo má nárok na vrácení daní? Zdroj: Profimedia

Pro některé daňové poplatníky je vyplňování daňového přiznání příjemnou činností, jelikož mají za rok 2022 nárok na daňový přeplatek. Podívejme se na vybraných příkladech, kdo za rok 2022 obdrží daňový přeplatek.

Pokud má daňový poplatník nárok na daňový přeplatek, potom musí vyplnit žádost o jeho zaslání. Při vyplnění dvoustránkového daňového přiznání se vyplňuje na straně číslo jedna dole a při vyplňování čtyřstránkového daňového přiznání se vyplňuje na straně číslo čtyři dole. V žádosti o zaslání přeplatku je nutné především uvést číslo účtu, na který se má vypočtený daňový přeplatek zaslat. Na vrácení daní mohou mít přitom nárok studenti, zaměstnanci i OSVČ.

Termíny pro daňové přiznání:

Forma podáníDo kdy podat?
Základní termín3. dubna 2023
Daňové přiznání online2. května 2023
S daňovým poradcem3. července 2023

Podmínky vrácení daní: Kdo má nárok na daňový přeplatek?

OSVČ a vysoké zálohy během roku 2022

Podnikatelka Karolína zaplatila na daňových zálohách částku 74 600 korun, důvodem byl vysoký hrubý zisk za rok 2021. V roce 2022 se však paní Karolíně v podnikání tolik nedařilo a vypočtená daň z příjmu za rok 2022 činí 49 400 korun. Zaplacené zálohy jsou tedy vyšší než vypočtená roční daň z příjmu a rozdíl činí 25 200 korun (74 600 korun - 49 400 korun) a je daňovým přeplatkem.

Živnostník s nárokem na daňový bonus

Živnostník Lukáš uplatní v daňovém přiznání za rok 2022 daňové zvýhodnění na dvě děti ve výši 37 524 korun. Pan Lukáš má hrubý zisk za rok 2022 ve výši 426 tisíc korun. Po uplatnění slevy na poplatníka v částce 30 840 korun činí roční daň z příjmu 33 060 korun (426 tisíc korun x 15 procent - 30 840 korun). Vypočtená daň z příjmu je nižší o 4 464 korun než daňové zvýhodnění na dvě děti.

Částka 4 464 korun bude tedy pro pana Lukáše daňovým bonusem. Pan Lukáš nezaplatí nic na dani z příjmu a ještě peníze od státu formou daňového bonusu obdrží. Daňový bonus je taky daňovým přeplatkem a i pan Lukáš musí vyplnit žádost o zaslání daňového přeplatku na straně čtyři dole daňového přiznání. Osoby samostatně výdělečně činné musí vyplňovat čtyřstránkový daňový formulář.

Vrácení srážkové daně z příjmu studentům na DPP

Slečna Jitka si během studia na VŠ přivydělávala nepravidelně na dohody o provedení práce, přičemž hrubá měsíční odměna u každého zaměstnavatele byla 10 tisíc korun a méně. U žádného zaměstnavatele nepodepsala studentka Jitka prohlášení k dani a při výpočtu daně z příjmu tedy neuplatňovala žádnou daňovou slevu. Z každé hrubé měsíční odměny z dohody o provedení práce byla tedy slečně Jitce odvedena 15procentní srážková daň z příjmu. V souhrnu během roku zaplatila na srážkové dani 28 500 korun.

Slečna Jitka si však za rok 2022 podá daňové přiznání, kde uplatní slevu na poplatníka a slevu na studium. Součet těchto daňových slev je 34 860 korun a roční daňová povinnost je tedy nulová. Odvedená srážková daň se tedy stává pro slečnu Jitku daňovým přeplatkem, který obdrží po provedeném ročním zúčtování daně. Vzhledem k tomu, že slečna Jitka má zdanitelné příjmy pouze ze závislé činnosti, tak může vyplnit zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání.

Sleva na manželku zaměstnance

Zaměstnanec Michal si za rok 2022 sám dobrovolně podá daňové přiznání, přestože mohl požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. V daňovém přiznání uplatní pan Michal slevu na manželku, která po celý rok 2022 pobírala pouze rodičovský příspěvek a vlastní rozhodné příjmy neměla vyšší než 68 tisíc  korun. Rodičovský příspěvek se totiž do limitu nepočítá. Během roku zaplatil pan Michal na daňových zálohách 37 840 korun a z důvodu uplatnění slevy na manželku ve výši 24 840 korun obdrží daňový přeplatek právě ve výši slevy na manželku.

Hypotéka, životní a penzijní spoření 

Paní Alena během roku 2022 pracovala pro zaměstnavatele XY a současně měla roční příjem z nájmu ve výši 40 tisíc korun. Paní Alena si tak sama musí podat daňové přiznání. Přestože v daňovém přiznání bude zdaňovat i příjem z nájmu, tak obdrží daňový přeplatek. Důvodem je uplatnění souhrnného daňového odpočtu ve výši 94 240 korun. Daňový základ si sníží o vklady na životní pojištění, o vklady na doplňkové penzijní spoření a o zaplacené úroky z hypotéky, kterou je řešena vlastní bytová situace.

Sleva na poplatníka a prohlášení k dani

Zaměstnanec Roman při nástupu do zaměstnání v lednu 2022 nepodepsal z neznalosti u zaměstnavatele prohlášení k dani a při výpočtu čisté mzdy neuplatňoval slevu na poplatníka, na kterou má nárok každý daňový poplatník. Toto svoje opomenutí zjistil, jakmile mu mzdová účetní předala potvrzení o zdanitelných příjmech. Pan Roman sice během roku zaplatil na měsíčních daňových zálohách více o 30 840 korun, ale tuto částku obdrží po podaném daňovém přiznání zpět.

Pan Roman v daňovém přiznání totiž uplatní daňovou slevu na poplatníka v plném rozsahu a roční daň z příjmu bude právě o částku 30 840 korun nižší než zaplacené zálohy a stane se pro pana Romana daňovým přeplatkem. Ve skutečnosti bude daňový přeplatek ještě o několik desetikorun vyšší, neboť při výpočtu měsíční zálohové daně z příjmu se daňový základ zaokrouhluje na stokoruny nahoru a za celý rok se daňový základ zaokrouhluje na stokoruny dolů.

Daňové formuláře ke stažení >>>

Video placeholde
Daňové přiznání 2023 • Videohub