Více zaměstnání během roku 2022 a daň z příjmu

Daňové přiznání

Daňové přiznání Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Daňové přiznání OSVČ
Daňové přiznání OSVČ
3
Fotogalerie

Někteří zaměstnanci během roku 2022 pracovali pro více zaměstnavatelů. Kdy lze požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně? A kdy vzniká povinnost podat daňové přiznání?

O roční zúčtování daně mohou zaměstnavatele požádat zaměstnanci, kteří nemají povinnost podat daňové přiznání. Daňové přiznání mimo jiné musí podat zaměstnanci, kteří v některém měsíci roku pracovali současně pro dva zaměstnavatele, přičemž jim z obou zaměstnání byla odvedena zálohová daň z příjmu.

Nárok na daňovou vratku

Pokud zaměstnanec požádá zaměstnavatele o roční zúčtování daně za rok 2022 a uplatní nějaký daňový odpočet (např. odpočet zaplacených úroků z hypotéky, odpočet zaplacených vkladů na smlouvu o penzijním připojištění nebo o doplňkovém penzijním spoření nebo na smlouvu o životním pojištění při splnění zákonných podmínek…) nebo nějakou z daňových slev, které se uplatňují až za celý kalendářní rok (např. školkovné nebo sleva na manželku či manžela), potom obdrží zaměstnanec po provedeném ročním zúčtování daně ve výplatě daňovou vratku. Čistou mzdu bude mít tedy vyšší právě o daňový přeplatek, protože během roku 2022 zaplatil více na daňových zálohách než činí roční daň z příjmu fyzických osob.

Příklad: Dvě zaměstnání postupně za sebou

Pan Jaroslav pracoval od ledna do května 2022 pro zaměstnavatele AB a od června do prosince 2022 potom pro zaměstnavatele XY. Žádné jiné zdanitelné příjmy pan Jaroslav neměl. Zaměstnavatele XY může tedy pan Jaroslav požádat o roční zúčtování daně za rok 2022, přičemž mu doručí potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele AB.

Příklad: Dvě zaměstnání současně

Pan Marek pracoval po celý rok 2022 pro zaměstnavatele XY na plný úvazek na klasickou pracovní smlouvu a současně si přivydělával na dohodu o pracovní činnosti pro zaměstnavatele LM. Ve většině měsíců byla z dohody o pracovní činnosti odvedená zálohová daň z příjmu. Panu Markovi vzniká povinnost podat daňové přiznání, protože alespoň v jednom měsíci pracoval pro více zaměstnavatelů současně, kde se z jeho příjmů ze závislé činnosti odvedla zálohová daň z příjmu. I při přivýdělku na dohodu o pracovní činnosti může vzniknout povinnost podat daňové přiznání.

Příklad: Brigády na DPP

Penzistka Marie si v letních měsících přivydělávala současně pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce byla u každého zaměstnavatele v každém měsíci vyšší než 10 tisíc korun. Paní Marie sice pracovala pouze po část roku 2022, ale musí si sama podat daňové přiznání, neboť alespoň v jednom měsíci měla příjem od dvou zaměstnavatelů současně podléhající zálohové dani z příjmu.

Paní Marie obdrží po podaném daňovém přiznání daňovou vratku, protože její roční daňový základ bude 200 tisíc korun a při uplatnění základní daňové slevy na poplatníka ve výši 30 840 korun je až do ročního daňového základu 205 600 korun roční daňová povinnost nulová. Zaplacená daň z příjmu během roku se tedy stane přeplatkem. Paní Marie totiž během roku z jedné dohody o provedení práce daň z příjmu platila, neboť měsíční daňová sleva na poplatníka se uplatňuje pouze u jednoho zaměstnavatele.

Příklad: Více zaměstnání při podnikání

Paní Lucie v lednu až červnu 2022 pracovala pro zaměstnavatele AB a od července do prosince 2022 rovněž pracovala na zkrácený úvazek pro zaměstnavatele XY. Současně však paní Lucie vykonávala po celý rok 2022 samostatnou výdělečnou činnost. Paní Lucie nemůže ani jednoho ze zaměstnavatelů požádat o provedení ročního zúčtování daně, přestože v žádném měsíci neměla současně příjem od dvou zaměstnavatelů současně. Vzhledem k tomu, že má paní Lucie příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, tak si sama musí podat daňové přiznání za rok 2022.