Silniční daň 2024 za rok 2023: Formulář online a jak ho vyplnit

Silniční daň 2024 za rok 2023: Formulář online ke stažení a jak ho vyplnit

Silniční daň 2024 za rok 2023: Formulář online ke stažení a jak ho vyplnit Zdroj: profimedia.cz

Na koho se vztahuje silniční daň a koho se týká její zrušení? Kdo musí platit silniční daň za rok 2023? Jaká je výše silniční daně za osobní automobil? Podívejte se na platné sazby a stáhněte si online formulář pro daňové přiznání.

Za rok 2023 podléhají silniční dani pouze nákladní automobily, které se používají k podnikání, s povolenou hmotností 12 tun a více. Daň se vztahuje i na přípojná vozidla, pro něž platí stejná minimální povolená hmotnost. OSVČ používající ke svému podnikání osobní automobil nebo dodávky ohledně silniční daně žádné daňové povinnosti nemají. Z osobních aut a dodávek se silniční daň neplatí.

Nezapomeňte na daňové přiznání do konce ledna 2024

Vzhledem k tomu, že silniční dani podléhají až velká nákladní auta a jejich přívěsy, tak silniční daň platí zpravidla právnické osoby. Daňové přiznání za rok 2023 je nutné odevzdat na příslušném finančním úřadu do konce ledna 2024. Vyplnění daňového formuláře se není potřeba obávat. Výpočet silniční daně je jednoduchý, pro každý typ zdanitelného vozidla je stanovena pevná sazba v korunách.

Formulář online

Web onlinepriznani.cz ve spolupráci s deníkem e15 nabízí online formulář pro daňové přiznání pro silniční daň s detailními pokyny v XML nebo PDF formátu, který vyplníte snadno za 15 minut. K dispozici je i zákaznická podpora.

Online formulář pro silniční daň za rok 2023 >>>

Sazby silniční daně za rok 2023

Během roku 2023 neplatili daňoví poplatníci zrušené daňové zálohy a silniční daň se nyní platí jednorázově. Výše silniční daně se liší dle druhu karoserie nákladního auta a počtu náprav. U druhu karoserie BA (nákladní automobil) a BB (skříňový automobil) se pohybuje v závislosti na hmotnosti a počtu náprav od 800 korun po 14 tisíc korun.

U druhu karoserie BC (tahač návěsu) a BD (silniční tahač) se pohybuje v závislosti na hmotnosti a počtu náprav od 400 korun po 24 200 korun. Konkrétní částky roční silniční daně pro jednotlivá zdanitelná vozidla jsou uvedeny v příloze zákona o silniční daně č. 16/1993 Sb.

Daňový formulář

Vyplnění dvoustránkového daňového přiznání k silniční dani je jednoduché. K vyplnění daňového přiznání je vhodné mít k dispozici technické průkazy všech aut, za které se bude silniční daň za rok 2023 platit. Na první straně daňového přiznání se vyplňují údaje o poplatníkovi silniční daně, tj. název poplatníka, adresa, telefon, email a datová schránka.

Na druhé straně se vyplňují údaje o jednotlivých vozidlech, tj. zejména registrační značka, kód vozidla a nejvyšší povolená hmotnost v tunách. Na druhé straně dole je nutné daňové přiznání podepsat a uvést údaje o podepisující osobě.

Celková částka silniční daně za rok 2023 je součtem dílčích silničních daní za jednotlivá vozidla. Částku silniční daně za rok 2023 je nutné zaplatit do konce ledna 2024.

Firmy s více auty vyplní i daňovou přílohu

Zejména firmy s více zdanitelnými auty budou vyplňovat i přílohu k přiznání k silniční dani, neboť v tabulce na druhé straně daňového formuláře není tolik řádků jako zdanitelných vozidel ve firmě. V příloze daňového přiznání je dostatek místa pro dalších 32 vozidel.

Daňové přiznání v roce 2024

V roce 2024 podávají daňové přiznání za rok 2023 nejen lidé, kteří se živí jako OSVČ, ale také mnozí zaměstnanci, studenti, důchodci nebo brigádníci. V našem velkém shrnutí se dozvíte jak a do kdy podat daňové přiznání, kdo má povinnost daňové přiznání vyplnit a co dělat, pokud v něm uděláte chybu.