Bitcoin a jeho historické propady. Co byste měli vědět o vývoji kurzu kryptoměny

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Ilustrační foto
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
7
Fotogalerie

Propady kurzu kryptoměn mohou mnoho začínajících spekulantů odradit. Ti by však s nimi měli ve svém vlastním zájmu počítat. Jak ukazuje historický cenový vývoj bitcoinu, náhlé poklesy kurzu této digitální měny nejsou výjimkou ani v době, kdy se zdá, že cena kryptoměn nabrala dlouhodobě růstovou trajektorii. Sledujte graf s aktuální cenou bitcoinu.

 

Kryptoměna bitcoin dokáže doslova během několika chvil výrazně změnit svůj kurz. Platilo to zatím i pro období, kdy se zdá, že cena nejrozšířenější virtuální měny dlouhodobě roste. Nejinak je tomu i více než deset let po jejím uvedením do chodu.

Od března 2019 dokázal bitcoin svou hodnotu až ztrojnásobit, aby se v závěru září v řádu hodin propadl až o 20 procent k hladině osmi tisíc dolarů za virtuální minci. Jak ale v této souvislosti s tímto vývojem upozornil portál Cointelegraph, ani to nemusí znamenat konec „býčího“ trhu, kdy je kurz kryptoměny na vzestupné tendenci.

Také v minulých letech, když se bitcoin nacházel na růstové trajektorii, doprovázaly prý jeho vzestup výrazné propady, které mohou dosahovat 40 procent v porovnání s nejvyšší cenou bitcoinu v tom kterém roce. Na podzim 2019 tomu nebylo jinak, po vzestupu v předchozících měsících ke 13 tisícům dolarů nastal propad.

Bitcoin 2022 a konec Muskovy „rakety“

V květnu 2022 postihl nejrozšířenější kryptoměnu další razantní propad. V porovnání s rekordní cenou z roku 2021 odepsal bitcoin více než polovinu. Loni pomohl spustit investiční kryptománii šéf Tesly Elon Musk oznámením, že nakoupily bitcoiny do firemní rozvahy Tesly. Začal také přijímat kryptoměnové platby za elektromobily, pak však od této transakční metody ustoupil kvůli údajné neekologičnosti těžby.

V roce 2022 ale kryptoměny svezly na jiné vlně: nejistoty na finančních trzích kvůli očekávanému zpřísňování monetární politiky v USA. Bitcoin tak vykazoval vysokou korelaci s cenou akcií z technologického indexu Nasdaq. Historicky ale bitcoin ustál ještě výrazně větší propady.

Bitcoin a cesta z dvaceti tisíc dolarů na tři

Bitcoin se do širšího povědomí poprvé dostal zejména v roce 2017, během kterého zdražil více než patnáctkrát na dvacet tisíc dolarů za minci. Do roku 2018 ale vstoupil hlubokým poklesem, což mnoho investorů vyděsilo. Jejich obavy se zhmotnily v zimě na přelomu let 2018 a 2019, kdy bitcoin spadl až na tři tisíce dolarů.

Bitcoin  ale již těsně po vrcholu kryptománie, tedy v závěru roku 2017, zažil nejhorší týden od roku 2013, když ztrácel téměř 30 procent. Podle investorů a analytiků šlo o přirozenou korekci po strmém nárůstu ceny.

Tyto „korekce“ po prudkých růstech hodnoty do jisté míry souvisejí s vybíráním zisků, stejně tak stále s ještě relativně malou tržní kapitalizací kryptoměn. Výrazný pohyb na burze tak může vyvolat relativně málo hráčů.

Video: Nač si dát pozor při investici do krypta:

Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Kurz bitcoinu k dolaru (USD) - aktuální graf:

Právě kolísavost ceny bitcoinu a dalších digitálních měn je podle jejich kritiků důvodem, proč nedojde k jejich masivnímu rozšíření do oblasti standardního platebního styku.

Například bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl upozorňuje, že volatilita je nezměnitelnou součástí bitcoinu, protože počet jeho „mincí“ v oběhu je již předem omezen na 21 milionů. 

Bitcoin je tak ve své podstatě de facto deflační měnou, která je nestabilitou kurzu charakteristická. Ta naopak podle zastánců bitcoinu klesne spolu s dalším růstem popularity kryptoměn.

Kurz bitcoinu k euru (EUR) - aktuální graf:

Zároveň je třeba dodat, že kurzy bitcoinu se mnohdy výrazně liší, zejména ve srovnání českých a zahraničních burz a směnáren. V případě těch českých je ale výhodou uživatelské rozhraní v rodném jazyce i rychlejší převod prostředku na účet na burze.

Sledujte cenu nejen bitcoinu, ale i kurzy dalších kryptoměn zde >>> 

Propad kurzu bitcoinu na začátku roku 2018 

V případě bitcoinu a kryptoměn obecně mohou být ale příčiny poklesu kurzu rozmanitější. Jak ukázal přelom ledna a února 2018, spouštěčem výprodejů v panice mohou být také obavy z přísnější regulace obchodování s kryptoměnami, zejména na hlavních asijských trzích. Pro budoucnost bitcoinu a jeho ceny je nicméně značný stupeň nejistoty charakteristický.  

Prvotní lednový výprodej tehdy nepřímo spustil jihokorejský ministr. Ten v médiích řekl, že vláda chystá sadu opatření, která by zabránila iracionálnímu šílenství při investování do kryptoměn. Jižní Korea je oblibou digitálních měn proslulá, většina transakcí s bitciony se jistou dobu uskutečňovala právě tam. Aktuálně se nejdůležitějším státem pro kryptoměnový trh stávají Spojené státy americké, kam se přesouvá řada těžařů virtuálních měn.

Přehled vybraných velkých propadů kurzů bitcoinu:

 

Korejský kabinet následně ale přiznal, že nemá páky na eliminaci obchodování s bitcoiny. Zaměřil se nicméně na vymáhání zákazu obchodování přes anonymní účty na kryptoměnových burzách.

Nejrozšířenější kryptoměna tehdy zažila nejhlubší propady za delší dobu, ostatní kryptoměny na tom nebyly o mnoho lépe, byť jistou výjimku v tomto období představoval ether.

Zastánci digitálních měn nicméně tvrdí, že podobné výrazné poklesy kurzu kryptoměn jsou vhodnou příležitostí k jejich nákupu. Podle jejich odpůrců jde ale o předzvěst prasknutí bubliny.

Vše o kryptoměnách najdete zde >>>