Ceny pohonných hmot se po třech týdnech vrátily k růstu

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

benzin
Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta
MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic
MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic
Efecta
7
Fotogalerie

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku se po zhruba třech týdnech poklesu opět zvýšily. Benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o sedm haléřů na průměrných 33,33 koruny za litr a nafta v průměru o deset haléřů na 32,50 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Pohonné hmoty začaly zlevňovat v polovině června, předtím jejich ceny dva a půl měsíce rostly.

Pohonné hmoty budou podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka zdražovat i nadále. „V nejbližším týdnu by zdražení mohlo být až v rozsahu 20 haléřů. V první polovině července by ceny mohly stoupnout o 50 až 70 haléřů na nové letošní maximum. Cena ropy Brent vyskočila na téměř 80 dolarů za barel. K tomu ještě koruna oslabila vůči americkému dolaru,“ uvedl Tomčiak.

Podle analytika Raiffeisenbank Jakuba Červenky se přes léto rozhodně nedá očekávat výraznější zlevňování. „Kromě ceny ropy a síly koruny je překážkou bránící cenám pohonných hmot v poklesu jednoduše řečeno neochota tuzemských čerpacích stanic. Letní sezona, zejména ve své počáteční fázi, pro české pumpaře tradičně znamená nárůst poptávky od motoristů cestujících na dovolenou,“ doplnil Červenka.

Nejdražší paliva zůstávají v Praze, kde natural řidiči natankují za průměrných 34,30 koruny za litr a naftu za 33,41 koruny za litr. V žádném jiném regionu Česka se průměrná cena benzinu ani přes aktuální zdražení nedostala přes 34 korun, stejně tak nafta je za více než 33 korun pouze v hlavním městě.

Naopak nejméně platí řidiči za benzin v Ústeckém a Jihočeském kraji, kde je vyjde shodně na průměrných 32,90 Kč za litr. V těchto krajích je v porovnání s ostatními regiony i nejnižší cena dieselu. Čerpací stanice na jihu Čech ho prodávají v průměru za 32,02 koruny za litr. v Ústeckém kraji o haléř dráže.

Ceny u čerpacích stanic rostly od konce března, v některých týdnech o více než padesátník. Počátkem června vystoupaly na nejvyšší úroveň za zhruba 3,5 roku, v polovině měsíce se trend otočil.