Dálniční známka na Slovensku 2023/2024: Cena, platnost, kde ji koupit

Slovenská dálniční známka

Slovenská dálniční známka Zdroj: Profimedia

Jaké má Slovensko dálniční známky v roce 2023? Kde koupit a ověřit platnost slovenské dálniční známky online? Jaká platí cena elektronické dálniční známky v roce 2023 a jaké zdražení čeká řidiče v roce 2024?

V tomto článku se dočtete:

Jaké má Slovensko typy dálničních známek?

Slovensko má v současné době tři druhy dálničních známek pro osobní vozidla do 3,5 tuny, a to:

  • na 10 dní 
  • na 30 dní
  • na 365 dní

Jestliže máte připnutý k automobilu vozík kategorie O1 nebo O2, tak za něj se na Slovensku také připlácí. Naopak motocykly za dálnice platit nemusí. 

V příštím roce navíc Slovensko zavádí stejně jako ostatní státy Evropské unie jednodenní kupon. Stejnou novinku oznámila nedávno i Česká republika, kde bude kupon k dispozici od 1. března 2023 a zaplatíte za něj 200 korun. Jednodenní dálniční známku bude mít i Rakousko. Změny platná pro všechny členské státy platí od března příštího roku na základě nové směrnice.

Slovenská dálniční známka 2023: Aktuální cena

Platnost kuponuVozidlo do 3,5 tunyPřívěsný vozík
10 dní12 eur12 eur
30 dní17 eur17 eur
365 dní60 eur60 eur

Slovenská dálniční známka 2024: Cena a zdražení

Ceny dálničních známek na Slovensku ještě nejsou pevně stanovené. Tamní vláda zatím navrhla, že v rámci konsolidačního balíčku by mohla roční dálniční známka zdražit o 10 eur na 70 eur. 

Novinkou bude také již avizovaná jednodenní dálniční známka. Ještě ale není jasné, kolik bude stát. Podle evropských pravidel by ale cena neměla překročit 90 procent z ceny roční verze dálniční známky, takže by neměla stát více než 5,4 eura.

Dálniční známka na Slovensku: Kde ji koupit

Stejně jako u nás, tak i na Slovensku existuje jen elektronická dálniční známka, kterou lze koupit několika způsoby:

  • na e-shopu eznamka.sk
  • přes mobilní aplikaci eznamka pro Android nebo pro iOS
  • na čerpacích stanicích
  • prostřednictvím samoobslužných zařízení na hraničních přechodech

Nákup slovenské dálniční známky online

On-line lze koupit slovenskou dálniční známku buď přes portál eznamka.sk nebo přes aplikaci eznamka. Při koupi zadáváte do systému Evidenčné číslo vozidla (EČV), tedy SPZ, na kterou bude dálniční známka vázána. Dále uvedete zemi registrace, datum počátku platnosti dálniční známky, jméno a telefonní číslo. 

Nákup slovenské dálniční známky v obchodě

Pokud neholdujete nákupům přes internet, dálniční známku jednoduše koupíte i na vybraných místech na Slovensku. Máte hned několik možností:

  • Obchodní místa označená logem “eznamka” - nejčastěji se nachází na vybraných čerpacích stanicích po celém Slovensku nebo na hraničních přechodech. 
  • Samoobslužná zařízení - dostupná na hraničních přechodech na Slovensko.

Kompletní seznam obchodních míst najdete na webu eznamka.sk. Kromě samoobslužbých automatů lze všude platit jak kartou, tak hotově. U terminálů lze platit jen bezhotovostně.

Po zaplacení kupónu vám prodávající vystaví doklad, který uchovejte jako oficiální doklad o úhradě dálniční známky. Na potvrzení naleznete také identifikaci vozidla, typ a dobu platnosti dálniční známky, kterou jste koupili.

Platnost dálniční známky na Slovensku: Kdy vám končí?

Doba platnosti se odvíjí od dnů uvedených na dálniční známce. Kupon na 365 dní platí přesně 365 dní od 1. dne platnosti. Stejně tak kupon na 10 dní platí přesně 10 dní od prvního dne platnosti a kupon na 30 dní platí přesně 30 dní od prvního dne platnosti. 

Výjimkou je roční kupon, který stojí stejně jako kupon na 365 dní, tedy 60 eur, ale jeho platnost je od 1. ledna nebo od jiného dne úhrady v příslušném kalendářním roce do 31. ledna následujícího roku. Pokud tedy kupujete známku ještě v lednu, tak by se vám známka vyplatila, protože je její platnost delší než 365 dní.

Jak si ověřit platnost dálniční známky?

Jestliže si nejste jistí dobou platnosti, můžete si ji zjistit. Ověření platnosti je možné na webových stránkách eznamka.sk, kam zadáte jen SPZ a zemi registrace. Doba platnosti je také uvedena na vystaveném dokladu od prodávajícího.