Pozor při online nákupu vstupenek na festivaly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jolana Halalová, Zdeněk Matyáš

Sezóna festivalů se blíží a spolu s ní i sezóna podvodníků. Mějte se proto na pozoru při nákupu vstupenek od pochybných online portálů, které vstupenky přeprodávají.

„Lidé mohou za vstupenky zaplatit několikanásobně více než v oficiální distribuci a následně zjistit, že vstupenky neodpovídají popisu nebo jsou nepoužitelné. Bývají totiž vedeny na jméno konkrétní osoby, takže spotřebitelům může organizátor akce odepřít vstup na daný koncert, festival nebo sportovní utkání. Naše zkušenost z řešení těchto sporů je taková, že přeprodejci odmítají vrátit poškozeným spotřebitelům peníze. Zatím na ně nemáme dostatečně efektivní páky, přitom je to problém evropského měřítka,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

V některých zemích EU je to přísnější

V některých zemích Evropské unie je přeprodej vstupenek za účelem zisku buď úplně zakázaný, nebo podléhá přísným pravidlům. V České republice to tak není, proto je potřeba, aby si lidé ověřili, že vstupenku kupují za stejnou cenu, jakou nastavil pořadatel. Jistotou je jenom nákup vstupenek přes oficiální prodejní kanály nebo autorizované předpodeje. 

Druhotný prodej vstupenek se rychle rozšiřuje napříč celou Evropskou unií a často funguje přeshraničně s použitím neférových praktik. „Národní dozorové úřady proto musejí spolupracovat, aby problém řádně prošetřily a zajistily férové a transparentní podmínky pro spotřebitele, jak vyžaduje spotřebitelské právo v EU,“ uzavírá Zelený.