Svařák ukázal, že nejvyšší kupní sílu mají peníze v Brně

Svařák index 2018

Svařák index 2018 Zdroj: Česko v datech

Svařák index 2018
Svařák index 2018
Kupní síla v ČR (2018)
Staroměstské náměstí
Vánoční trhy v estonském Tallinu
9
Fotogalerie

Nikoli BigMac, ale svařák ukazuje, kde si za vydělané peníze nakoupíte nejvíc zboží a služeb. Ukazuje ale také, že se od loňska zdražovalo a vůbec ne málo...  

Představte si Českou republiku jako nadnárodní uskupení a kraje jako jednotlivé státy. V každém státě mají jinou průměrnou mzdu a rozdílné jsou i ceny. Otázka zní, kde si za místní průměrnou výplatu pořídíte nejvíc zboží (služeb) a jak to zjistit.

Slavný časopis The Economist přišel v devadesátých letech minulého století s nápadem – najít produkt, který bude všude stejný a spočítat, kolik kusů si v té které zemi koupíte s průměrným platem. Možná už tušíte, všude stejný byl jedině slavný Big Mac. V podmínkách Česka se jeví jako identický produkt vánoční svařák.

Svařák index vznikl, aby srovnal životní úroveň jednotlivých regionů. Cena i dostupnost výchozích surovin – červeného vína, cukru a koření – je všude téměř shodná, mnohem větší roli tak při tvorbě ceny získávají další parametry, jako je konkurence nebo kupní síla obyvatel. O slovo se pak také hlásí důsledky regulace, ať už jde o zavedení EET nebo omezení, která radnice čím dál častěji uplatňují na místní úrovni.

Svařák index srovnává cenovou hladinu pomocí odpovědi na jednoduchou otázku: Kolik kalíšků svařeného vína si může za průměrnou mzdu koupit obyvatel daného kraje na adventních trzích ve svém krajském městě.

Ceny samotného nápoje oproti loňskému roku ve většině měst stouply. Tam, kde ještě loni činila průměrná cena svařáku 30 korun (v Brně, Jihlavě, Ostravě a Českých Budějovicích), je dnes 35 korun, resp. 37 korun.

Tam, kde jste si loni kelímek svařeného vína pořídili za 35 korun (např. v Plzni, Liberci nebo v Hradci Králové), letos budete muset vytáhnout z peněženky o pětikorunu více. Jediným městem, kde cena meziročně klesla, je Ústí nad Labem. Na stejné úrovni pak ceny zůstaly v Praze a ve Zlíně.

Samotný index – tedy počet svařáků, které si můžeme koupit za průměrnou mzdu daného regionu – pak nejlépe vyznívá pro Brno. Tam byste se za průměrnou mzdu mohli u stánku zastavit hned 873krát. V Ústí nad Labem byste si pak koupili 835 svařáků, v Jihlavě 832 svařáků. Na druhém konci žebříčku stojí Karlovy Vary s 622 svařáky a Praha s 655 kalíšky za průměrnou mzdu.

Autoři indexu pro úplnost dodávají, že v Praze je třeba vzít v potaz umístění adventních trhů v samotném centru, a tudíž i fakt, že ceny jsou nastaveny především pro zahraniční návštěvníky hlavního města, kterým zpravidla nevadí zaplatit za nápoj vyšší částku.

Z druhé strany je pak třeba dívat se na Karlovarský kraj. Tam pro změnu (nejen) krajské město obklopuje region s poměrně řídkým osídlením a nízkou kupní silou.