V Česku se daří vymáhat jen polovinu dluhů, tvrdí studie

xx

xx Zdroj: Profimedia

Ukazatel nesplácených dluhů
Úspěšnost vymáhání
xx
Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?
Slovenský občan se za určitých podmínek může oddlužit v Česku (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Půjčky nezvládají splácet především dlužníci z Ústeckého nebo Karlovarského kraje. Výrazně lepší situace pro věřitele je na Zlínsku nebo na Vysočině.

Češi jsou podprůměrní evropském srovnání ve splácení svých dluhů. Jen třetina dlužníků, kteří dostanou možnost rozložit si platby do splátkového kalendáře, dohodu dodrží. Přibližně poloviční je úspěšnost vymáhání dluhů. 

Ukazatel nesplácených dluhůUkazatel nesplácených dluhů | M.B.A. Finance

Vyplývá to z analýzy inkasní společnosti M.B.A. Finance, která zjišťuje, v jakých krajích je nejvíce dlužníků vzhledem k počtu obyvatel nebo jaká je úspěšnost vymožení dluhů. Analýza vychází z dat o 540 tisících dlužníků, kteří se dostali do problémů se splácením a věřitelům dluží za výdaje spojené s chodem domácnosti, tedy za energie, telekomunikační služby, pojištění a bankovní financování. 

U dlužníků na Ústecku je například třikrát větší pravděpodobnost, že se dostanou do problémů se splácením, než kdyby pocházeli z Vysočiny nebo Zlínského kraje,“ shrnuje statistiku Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance´.

Podívejte se na příklad ženy, která si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?

Video placeholde
Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala? • Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík

V případě, že domácnost přestane platit své dluhy, pak se šance na jejich splácení výrazně sníží. Zatímco u některých dluhů je úspěšnost 10procentní, u jiných to je 80 procent. Češi vycházejí v celoevropském srovnání jako podprůměrní, vyplývá z mezinárodního srovnání M.B.A. Finance.

Největší šanci na získání dlužné částky mají věřitelé ve Středočeském kraji, v Praze a na Vysočině: „Tam se úspěšnost vymožení dluhu dostává výrazně nad průměr. Naopak nejhůře se dluhy vymáhají z dlužníků na Ústecku, kde je úspěšnost značně podprůměrná,“ uvádí Zetek. 

Úspěšnost vymáháníÚspěšnost vymáhání | M.B.A. Finance