Bohatství jako základ úspěchu na olympiádě? Infografika srovnává soutěžící státy dle HDP

Fantastický Lukáš Krpálek si užil další zlatou radost

Fantastický Lukáš Krpálek si užil další zlatou radost Zdroj: Reuters

Olympijský stadion v Tokiu. Původně měl vypadat úplně jinak
Olympijský stadion v Tokiu. Původně měl vypadat úplně jinak
Olympijský stadion v Tokiu. Původně měl vypadat úplně jinak
Olympijský stadion v Tokiu. Původně měl vypadat úplně jinak
Ohňostroj před prázdným stadionem na slavnostním zahájení olympijských her
9
Fotogalerie

Z olympijských her je už dlouhou dobu nejen mimořádná sportovní, ale také byznysová událost. Do jaké míry ale peníze ovlivňují i to, kolik si jednotlivé země odvezou medailí? Interaktivní grafy E15.cz srovnávají počty získaných cenných kovů k poměru HDP či lidnatosti jednotlivých zemí.

K podobným úvahám svádějí výsledky na minulých olympijských hrách v roce 2016. V Riu de Janeiro platilo, že z pětice nejúspěšnějších států měly hned tři nadprůměrný HDP na hlavu. Konkrétně šlo o Spojené státy, Velkou Británii a o Francii. V případě rozšíření seznamu na deset nejlepších zemí jich hned osm patřilo mezi nadprůměrně bohaté.

Za pozornost stojí i tehdejší výsledky Česka, které tehdy co do zisku medailí předčilo bohatší Izraelce, Švýcary, Nory, Belgičany či Portugalce. Dosavadní úspěchy tuzemských sportovců v Tokiu navíc naznačují, že Česko by mohlo být v přepočtu HDP na medaile poměrně silné i na hrách v Tokiu.

Z dlouhodobé perspektivy ale není korelace mezi HDP na hlavu a ziskem medailí příliš patrná, alespoň při pohledu na graf zahrnující výsledky z letních olympijských her od roku 1960 a dále. V opačném případě by byl pravý horní roh mnohem zahuštěnější.

Větším předpokladem úspěchu je spíše než HDP velikost populace – z větší sportovní základny zkrátka může vyniknout více talentů.

Historicky byly v tomto ohledu „nejefektivnější“ severské země Finsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, a navíc ještě Maďarsko. Těm se dařilo pravidelně vozit medaile z letních olympiád navzdory relativně malé populaci.

Prohlédněte si také graf pětice nejúspěšnějších zemí z LOH 2016 dle počtu medailí, populace a HDP na hlavu:

Olympiáda a peníze. Podívejte se, jak lze z megalomanské akce udělat udržitelný projekt s minimem negativních dopadů: