Hackeři využívají strachu z koronairu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VŠEM

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Podvodníci, kteří se pohybují v prostředí internetu, se nás snaží dostat pod tlak a dostat nás tak do kouta. Nyní jsou ještě rafinovanější. Využívají totiž strachu z koronaviru.

Phishing vede

Masové rozesílání emailů je jednoduchým nástrojem k oslovení co největšího počtu příjemců. Podvodník je těžko dohledatelný. Cílem je nabourat se do počítače přes infikovaný soubor či zlákat uživatele na podvodný internetový odkaz a získat tak citlivá data. I když je úspěšnost těchto útoků poměrně malá, podvodníkům stačí, aby získali například přihlašovací údaje, číslo platební karty, atd.

„V poslední době mnoho zaměstnanců pracovalo z domu. Útočníci tedy svou pozornost přesunuli právě na tyto osoby. Dokázali se velmi rychle zaměřit na slabý článek bezpečnosti – používání firemních počítačů a přihlašování do systému mimo bezpečné pracovní prostředí,“ popisuje Ladislav Ruttkay, CEO a zakladatel firmy Meta IT.

Během koronaviru se riziko zvýšilo

Hackeři během pandemie „pilně“ pracovali. Potvrzuje to i nedávná zpráva Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), která varuje před podvodnými zprávami, které mohou příjemci na první pohled připadat naprosto důvěryhodné. Podvodníci teď oslovují konkrétní osoby, o kterých ví podstatné informace. Potom se vydávají například za jejich kolegy a získají od nich, co potřebují. Této aktivitě se říká spear-phishing a útokům tohoto typu čelili v České republice třeba zaměstnanci několika univerzit nebo lékařských zařízení.

Tlak na příjemce

Útočníci ví, že pod tlakem jsme více náchylní a méně obezřetní. Proto se v emailech snaží navodit naléhavý tón. „Většinou se jedná o výzvy typu ‚přihlaste se, váš účet byl napaden, zveřejním vaše fotky, otevřete dokument, zadejte číslo karty, pošlete peníze, chraňte se proti COVID‘ a tak dále. Útočníci se rovněž snaží vsadit na vztahy. Vydávají se za kamaráda, který zůstal na letišti a potřebuje peníze na letenku nebo měl úraz a potřebuje zaplatit zdravotnickou péči v zahraničí,“ uzavírá Ruttkay.