Úschova peněz: Notáři chystají vyšší míru zabezpečení

Ceny bytů.

Ceny bytů. Zdroj: E15 (Midjourney)

Notářská komora ČR připravuje v rámci digitalizace svých služeb změnu pravidel pro úschovu peněz, kterou poskytuje převážně při nákupu nemovitostí. Nová víceprvková kontrola nabídne vyšší bezpečnost a transparentnost pohybu peněz. Na novém kontrolním systému spolupracují notáři s UniCredit Bank, postupně ale chtějí oslovit i další peněžní ústavy.    

„Chystané zvýšení bezpečnosti bude spočívat v kontrole nad každým pohybem svěřených peněz. Pokud na účtu, kam notář peníze na nákup nemovitosti uschoval, dojde k jakémukoliv pohybu, banka odešle automatickou notifikaci Centrálnímu informačnímu systému Notářské komory. Ta tak bude mít kontrolu, že jí notář řádně nahlásil každou úschovu a pohyb na ní. Do budoucna se navíc počítá i s možností účastníků úschovy sledovat v reálném čase skrze systém komory své peníze na účtu úschovy, jakož i s notifikacemi o naprosto všech transakcích, tedy nejen že platba již odešla prodávajícímu, ale například i když k uschované částce banka připíše úroky,“ říká Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

Na vývoji kontrolního systému spolupracuje Notářská komora ČR s bankou UniCredit a obě instituce budou své údaje o transakcích vzájemně verifikovat. Každý notář dále bude muset při realizaci úschovy o této skutečnosti nově informovat Notářskou komoru ČR. Předem jí poskytne čísla účtů, na které peníze odešle v případě realizované i nerealizované transakce, a také číslo účtu pro úschovu.

Obě instituce tedy budou mít nad převodem peněz vzájemnou kontrolu. Za pohyb na účtu se svěřenými prostředky se považuje například i připsání úroků, které notář účastníkům vždy odevzdá. Při vysokých kupních cenách nemovitostí a faktu, že přepis vlastnického práva v katastru a s tím spojená práce notáře trvají i více než měsíc, se může jednat o sumy v řádu desítek tisíc korun. 

Vedení komory chce některé dílčí prvky této novinky zavádět ještě v tomto roce. Spolupráci plánuje rozšířit i mezi další bankovní instituce, aby veřejnost měla možnost vyšší ochrany uschovaných peněz napříč peněžním trhem. Lidé by také mohli mít právo kdykoli zkontrolovat, zda jsou jejich peníze stále na účtu a že s nimi nikdo nenakládá bez jejich vědomí mimo rámec dohodnutých podmínek.

Poplatek notáři za úschovu je pevně stanoven tarifem Ministerstva spravedlnosti ČR a zavedení nových kontrolních prvků nebude důvodem pro jeho zvýšení.